„Klubrádió
Esti gyors

Minden önkényúr rémálma – Kárpáti János jegyzete

14/01/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Mint a Volt egyszer egy vadnyugat nyitójelenetében, hamarosan megérkezik Navalnij Moszkvába. Navalnij, akit mintha agyonütni sem lehetne. Mit lép majd Putyin?

2021. január 14. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2021.01.14.
02:20
00:00

Lelki szemeim előtt a Volt egyszer egy vadnyugat nyitó jelenete. Begördül a vonat, ledobják a poggyászt, utas egy szál se. A három várakozó férfi már éppen csalódottan távozna, amikor megszólal hátuk mögött a harmonika.

Alekszej Navalnij a túlsó oldalon szállt le.

 – Hát Vlagyimir?

 – Vlagyimir minket küldött – válaszol Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója. Mellette csőre töltött pisztollyal Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, valamint Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja.

Következik rövid eszmecseréjük arról, hogy a három ló elég vagy sok lesz-e a túlélőknek. Majd eldördülnek a lövések. Az ellenzék vezére hazaérkezett.

De ez most nem akciófilm, hanem a valóság. Legalábbis ami a felszínen látható: az orosz ellenzéki politikust megpróbálták megmégezni, de a németek repülővel gyorsan kivitték, és megmentették. Lábadozás közben Németországból felhívta az egyik orosz titkosügynököt, megtévesztésül orosz illetékesnek adta ki magát, mire az ügynök kibökte, hogy tényleg meg akarták mérgezni. Navalnij ezután csomagol, és vasárnap hazarepül.

Azt, hogy vajon a látszat látszatát keltő, fordulatos és ördögi kémjátszmának vagyunk-e naív szemtanúi vagy tényleg ekkora lúzerré züllöttek Feliksz Edmundovics Dzserzsinszkijnek, a KGB ősatyjának a kései utódai, én persze nem tudom megmondani. Abban nagyjából biztos vagyok, hogy ha Navalnij hazatér, még a sarki rendőr is arra fog vigyázni, nehogy valamilyen közlekedési baleset érje. Bármilyen egészségügyi panasza esetén a leggondosabb orvosi ellátásban részesül majd. De kizárhatjuk-e, hogy ez börtönorvosi ellátás lesz?

Mit lép majd Putyin? Hogyan tudja kezelni azt a helyzetet, hogy hetykén és dacosan, szabadon ott sétálgat majd a Moszkva folyó partján kihívója, akit agyonütni se lehet? Minden önkényúr rémálma, hogy egyszer majd nem félnek tőle, sőt, kiröhögik.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. január 14-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.