„Klubrádió
Esti gyors

"Azt üzeni az uraság..." – Hardy Mihály jegyzete

4/01/2021 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Egy olyan biológus kutatót, a Magyarországról szinte elüldözött Karikó Katalint veregette vállon lekezelően a magyar kormányfő, akire amúgy az egész tudományos világ ma csodálattal és tisztelettel tekint. A felcsúti uraság számára, ő egy „kisújszállási asszonyság.” Megemészthetetlen jelenség egy műveletlen vidéki fickó számára, aki szerint a nőnek a konyhában, a fakanálnál a helye.

2021. január 04. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete 2021.01.04.
02:48
00:00
Vajon elgondolkodtak-e már azon, hogy ebben a „kisújszállási asszonyság” kifejezésben, minden ott van, mint cseppben a tenger. A miniszterelnök tegnapi kijelentése, amit „bon mot"-nak azaz, szellemes kijelentésnek semmiképpen sem tekinthetünk, megér egy alaposabb elemzést. Több szempontból is.

Vegyük sorra! Aki úgy érzi, hogy ebben az asszonyság szóban lekezelő és súlyosan tiszteletlen mögöttes tartalom rejtőzik, nos, az nem téved sokat. Az én első megközelítésemben idős, falusi, a piaci árusok között található embert jelölünk a mai nyelvben „asszonyságnak”. Tévednék? Cseppet sem: az egyik értelmező oldal szerint az asszonyság idősebb, egyszerűbb asszony, a másik szerint pedig ez „felnőtt nő, idegenül hangzó vagy fölényes megszólítása”. Megérkeztünk. Egy olyan biológus kutatót, a Magyarországról szinte elüldözött Karikó Katalint veregette vállon lekezelően a magyar kormányfő, akire amúgy az egész tudományos világ ma csodálattal és tisztelettel tekint. A felcsúti uraság számára, ő egy „kisújszállási asszonyság.” Megemészthetetlen jelenség egy műveletlen vidéki fickó számára, aki szerint a nőnek a konyhában, a fakanálnál a helye. Innen már csak egy lépés a német birodalmi 3K triója. A „Kinder, Küche, Kirche”, azaz a kölykök, a konyha, meg a kápolna – szabad fordításban.

Orbán uraság
 

A lesajnáló kifejezésben benne van a mai kormányzat rögeszmés tudományellenessége is. Hiszen harminc év óta ez az első olyan vezetés Magyarországon, amely szabályos hadjáratot folytat mindazon tudományos műhelyek ellen, amelyek nem hajlandóak a felcsúti uraság közvetlen szolgálatába állni. Ha ennek az az ára, hogy szétverjük a Magyar Tudományos Akadémiát, akkor szétverjük. Legfeljebb a rokonság ráteszi a kezét az akadémia értékes ingatlanjaira. Elüldözzük az ország legjobb, nívós egyetemét úgy, hogy az meg sem áll Bécsig. A többit megszálljuk vagy elcsaklizzuk. Nem számít! Szétkergetjük az évtizedes munkával felépített tudós műhelyeket és iskolákat, legfeljebb állítunk még két, csapnivaló szobrot Széchényi Istvánnak, ’oszt jónapot!

Nem vagyok biztos abban, hogy a felcsúti Döbrögi uraság különbséget tud-e tenni a taxaméter és a hexameter között, amiben Fazekas Mihály örökbecsű művét megírta. Segítek: „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”

Szóval: Lúdas Matyi kerestetik, de sürgősen!

Hardy Mihály jegyzete a 2021. január 4-i Esti gyorsban hangzott el.