„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus-konteókról Krekóval

29/08/2020 12:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyarországon ha valaki elkezd politikai témájú összeesküvés-elméleteket terjeszteni, ahhoz kapcsolódóan jönnek az egészségügyi konteók is – mondta Krekó Péter. A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint bár laikusként sokan kifogásolják, hogy a néhány hónappal ezelőtti információk adott esetben változtak a koronavírusról, e mögött nem a háttérhatalmat vagy Bill Gatest kell sejteni, hanem elfogadni, hogy mivel új betegségről van szó, egyszerűen így működik a tudomány, egyik nap többet tudunk, mint egy nappal korábban.

2020. augusztus 28. Reggeli gyors / részlet, Krekó Péter (20.08.28.)
09:02
00:00

Oltásellenesség Magyarországon

Változott az oltásokat támogatók és az oltásellenesek aránya Magyarországon – kérdeztük Krekó Péter szociálpszichológustól, a Political Capital ügyvezető igazgatójától. Azt mondta: nemzetközi kutatásokból az derül ki, hogy az oltásokba vetett bizalom és az átoltottság kifejezetten euróapai összevetésben magasnak számít az országban. Van viszont egy kutatás, amelyből azt látják 2020-as adatok alapján, hogy csak 55 százalék bízna egy leendő koronavírus-oltásban, szemben az általános 80-90 százalékkal. Az ezzel kapcsolatos félelmeket részben magyarázhatja, hogy nagyon gyorsan fejlesztik ki a vakcinát.

Mégis, arról van szó, hogy az egészségügyi szorongások alapján könnyen el lehet terjeszteni álhíreket, és ezek az rendkívül elterjedt álhírek szerintük benne vannak a covid-vakcinával szembeni ellenérzésekben. Vélhetően van csökkenés az oltásokban bízók arányában, de hogy ezt biztosan tudják, ugyanazzal a módszertannal kellene ugyanazokat a kérdéseket feltenni.

 
Védőoltás
Pixabay
 


Bill Gates, gyógyszermaffia, tudományellenesség

Műsorvezetőnk egy konferencia alapján rákérdezett a legnépszerűbb konteókra, Krekó Péter azt mondta, az összeesküvés-elméletek természete, hogy ha valaki hisz azokban, akkor mindent mindennel megmagyarázhat. Ők ezeknek az egészségügyhöz kapcsolódó konteókat és ezek összekapcsolódását igyekeztek feltárni kutatásukban. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki tagadja a koronavírus létét, vagy azt feltételezi, hogy katonai laboratóriumban hozták létre, esetleg Bill Gates amerikai üzletember által kifejlesztett csodafegyver (ezek természetesen nem igazak), annak nem kellene feltétlenül oltásellenesnek is lennie, ezek között nincs logikai kapcsolat. Van viszont „pszichologikai és politikai logikai” összefüggés, mert azt látják, hogy azokon az oldalakon, ahol bizonyos típusú összeesküvés-elméletek elkezdenek terjedni, ott más típusúak is gyorsan megjelennek. Magyarországon aktuális, hogy valaki elkezd politikai konteókat terjeszteni, akkor annak a farvizén jönnek az egészségügyiek is – tette hozzá.

Krekó Péter beszélt arról is, hogy a Political Capital 2018-as kutatásában azt találták: a magyar felnőttek relatív többsége, 42 százaléka szerint a gyógyszercégek eltitkolják a betegségek valódi ellenszerét, és ez egyértelműen nem csak magyar jelenség. Innen már könnyen mondhatják, akik ezt gondolják, hogy ha megjelenik egy orvosság, akkor az nagy kamu, vagy nem az igazi, mert azt nem teszik közkinccsé.

A koronavírusra visszatérve azt mondta a szociálpszichológus: mivel új betegségről van szó, ahogy haladunk előre időben, egyre többet tudunk meg róla, ebből következően viszont amit 3 vagy 5 hónapja mondtak az orvosok, az nem feltétlenül állja meg a helyét aktuálisan. A tudománynak az a természete, hogy az éppen aktuális információ alapján állít valamit, ami később akár módosulhat. Ebből egy laikus azt szűrheti le, hogy „na, pár hónapja ezt mondtátok, most meg már azt, komolytalan az egész”. Ilyenkor az emberek szoronganak, éhesek az új információkra, akkor ezt a gordiuszi csomót egy álhír könnyen át tudja vágni. A sajtó is csak követni tudja a hivatalos szervek vagy az orvosok álláspontját. Szerinte a sajtó úgy segíthetne az álhírek ellen, hogy összefüggésekben jeleníti meg az információkat: ebben és ebben változott a tudományos konszenzus, mert új kutatások voltak. A közvéleménynek pedig el kellene fogadnia, hogy nem biztosak minden nap az információk, ebben nem azt kell látni, hogy a háttérhatalom becsap mindenkit, hanem azt, hogy egyik nap többet tudunk, mint az előző nap.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba

Reggeli gyors
2020.08.28. 07:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert