„Támogassa
Reggeli gyors

Minden gyermeket megilleti valamennyi gyermekjog

31/05/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

A betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok miatt több mint 100 ezer olyan gyerek van Magyarországon, aki nem jut hozzá semmiféle ellátáshoz – mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.

2022. május 31. Reggeli gyors - részlet - 22.05.31. - Gyurkó Szilvia
10:26
00:00
A gyermekjogok oszthatatlanok. Minden gyermekjog minden gyermeké, és minden gyermeket megillet valamennyi gyermekjog. 30 évvel a Gyermekjogi Egyezmény magyarországi ratifikálása után ennek az alapelvnek magától értetődőnek és természetesnek kellene lennie. Még sincs így.  A 2021. évről szóló Gyermekjogi Jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen kihívások mellett működött a gyermekvédelem, az oktatási rendszer és a gyermekegészségügy – írja a Hintalovon alapítvány a honlapján.

"A mentális és a fizikai egészség tekintetében is a tavalyi év nagyon komoly kihívásokat hordozott a 0-18 éveseknek, a gyerekeknek.

Ha a mentális egészséget nézzük, akkor nyilvánvalóan a koronavírus-járvány volt az, ami igazán megütötte a gyerekeket. A közösségektől való elszakadás miatt olyan mentálhigiénés problémák jelentek meg, mint szorongás, motivációvesztés, egyes gyerekeknél akár a kiégésszerű tünetek, alvásproblémákkal és mindenféle testi tüneteivel a szorongásoknak és aggodalmaknak.

Ha a fizikai egészség részét nézzük, akkor azt látjuk, hogy azoknak a gyerekeknek a száma, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, illetve dohányoznak, tovább emelkedett Európában, mi pedig a listák élén vagyunk. Minden tizedik gyerek rendszeresen dohányzik a 15-17 éves kamasz korosztályban, és ha ehhez hozzátesszük azt, hogy ugyanebben a korosztályban a gyerekek ötöde a hét egyetlen napján sem végez tíz percet meghaladó testmozgást, akkor azt mondhatjuk, hogy aggasztó a helyzet.

Az egyik oldalon van egy mozgásszegény életmód, a túlsúly kockázata, a mindenféle devianciákkal való érintettség; a másik oldalon pedig részben a Covidnak, részben pedig általános tendenciáknak köszönhetően egy romló mentálhigiénés állapot" – mondta a gyermekjogi szakértő.

Kiemelte azt is, hogy ezen kívül az ad aggodalomra okot, hogy évek óta tendenciózusan és radikálisan csökken a gyermek háziorvosi praxisok száma. A betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok miatt több mint 100 ezer olyan gyerek van Magyarországon, aki nem jut hozzá semmiféle ellátáshoz.

"A gyerekszegénységre vonatkozóan azt tapasztaltuk, hogy – miközben a jövedelemszint emelkedik – tendenciózusan nő a szakadék a társadalmi csoportok és rétegek között, az aki szegény, az egyre szegényebb. A leszakadás és a kirekesztés az esetükben olyan markánssá válik, hogy kormányzati beavatkozásra is szükség volna" – részletezte a kapott eredményeket Gyurkó Szilvia.

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések és szexuális erőszak esetek számával kapcsolatban a Hintalovon Alapítvány munkatársa elmondta, hogy ugyan statisztikailag növekszik a szám, de emögött feltehetően nem az áll, hogy több ilyen cselekményt követnek el, hanem a rejtve maradás csökken. A szakember szerint – az utóbbi évek nagyobb mértékű közösségi média használatának növekedése miatt – az online térben elkövetett gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések száma mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban azonban egyértelműen megnövekedett, a digitális tér veszélyesebbé vált az elmúlt években, amiben nagyon komoly kockázatok vannak: egy adott ponton zsarolásba, szexuális bűncselekményekbe futhatnak ki. 

"Összefogás, a felnőttek és a szülők figyelme nélkül nem fogunk tudni változást elérni. Nem elég a gyerekeket félteni, aktívabban kell tenni azért, hogy felkészültebbek lehessenek, hogy ne essenek bele ezekbe az esetekbe; azoktól a potenciális elkövetőktől, akikről tudjuk, hogy ott vannak az interneten, ők hogyan tarthatóak hatékonyan távol a gyerekektől" – zárta a beszélgetést Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gyurkó Szilviával
2022.05.31., kedd 07:43
Riporter: Dési János