„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Mikulás KRESZ

9/12/2023 20:54

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Hol parkolhat a Mikulás, ha rénszarvasszánjával közlekedik a városban? Mennyivel mehet, és hogyan kell a krampuszoknak a megfelelő kivilágításról gondoskodniuk? Az Élőben a városban december 6-i, KRESZ-es különkiadásában a többi között a Mikulás-szánokra vonatkozó szabályokról beszélgettünk.

2023. december 06. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. december 06., szerda 13:00)
52:42
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila

A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a szán nem szerepel a KRESZ-ben. Ezért amennyiben a Mikulás valóban rénszarvas-meghajtással érkezik, akkor az állati erővel vontatott járművekre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Lakott területen kívül a nagyszakállú éppen ezért jobban teszi, ha piros kabátjára fényvisszaverő mellényt is vesz.

Beszéltünk arról, hogy a különböző kerekes gyerekjátékok, a gördeszka, a görkorcsolya, de még a hagyományos roller sem minősülnek járműveknek, tehát gyalogosként a járdán kell közlekedni velük.

Az egyik hallgató telefonon megjegyezte, hogy a gyalogosoknak is van kötelezettségük, főleg havas, csúszós időben ne lépjenek a járművek elé, még a zebrán sem, hiszen az autóknak ilyenkor nehezebb megállni.

 
Kép: Edward Lich/Pixabay
 

Többen hozzászóltak a zebra témájához is, mind a gyalogosok, mind a járművezetők szemszögéből. Beszélgettünk arról is, hogy az autósok ne úgy kezeljék a gyalogos-átkelőhelyet, mint egy stoptáblát. Már messziről érdemes lassítani, és így a mögöttünk érkezőket sem zavarjuk meg.

Figyelmeztető jelzés a zebránál
 
 A mobiltelefonos balesetek megelőzésének céljából járdára festett piktogramok egy gyalogos-átkelőhelynél Orosházán 2019. október 4-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Rengeteg konkrét példát is átvettünk, így a Blaha Lujza téri átkelést, ahol ezt megtehetjük aluljárón és zebrán keresztül is. Illetve megtudhattuk azt is, hogy a gyalogosok számára is fontos ajánlás, hogy sötétben fényvisszaverő kellékekkel szereljék fel a ruházatukat.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép:

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2023. december 06., szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila