„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Óvatosan az utakon!

2/12/2023 10:15

| Szerző: Kerekes Borbála

A KSH 2022-es első félévi adatai alapján csaknem hétezer közlekedési baleset történt Magyarországon hat hónap alatt. Ebből közel kétezer súlyos, 200 pedig halálos kimenetel volt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan tizenkilenc személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a közutakon a tavalyi év első felében. Éppen ezért az odafigyelés mellett fontos, hogy arról is beszélnünk, mi a teendő, ha már bekövetkezett a baj.

2023. november 29. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. november 29., szerda 13:00)
52:31
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila
Természetesen egy baleset után annak súlyosságától függően az első a sérültek ellátása, segítség hívása.  A kezdeti sokk után viszont fel kell mérni, hogy mekkora vagyoni, és nem vagyoni károk értek minket.

Minden vétlen fél, aki baleset következtében megsérül, kártérítésre jogosult. Az utasok is, akik a vétkes féllel egy autóban utaztak. Ha a vétkes fél egy rokonunk, vagy közeli hozzátartozónk, akkor is érdemes utánajárnunk a lehetőségeknek, hogy ilyen esetekben nem a vétkes fél felé, hanem annak biztosítója felé lehet követelésünk.

Az Élőben a városból vendége Vörös László baleseti helyszínelő, balesetmegelőzési szakember volt, aki elmondta, hogy ilyenkor a legfontosabb a helyszín biztosítása, hogy ne legyenek súlyosabb következmények. Akár az elakadás jelző háromszöggel, akár más módon törekedni kell erre, de például autópályán fontos, hogy minél előbb kijussunk a leállósávba. 

Ilyenkor mindenképpen érdemes fotókat készíteni, de elsősorban a környezetről, hogyha kell utólag is rekonstruálhassuk az esetet. Nagy jelentősége lehet a fedélzeti kamerának, érdemes beszerelni az autóba. 

Az egyik telefonáló hallgató a körforgalmak veszélyére hívta fel a figyelmet, míg egy másik hallgató a szülők felelősségét emelte ki, hogy már egészen kicsi korban fontos, hogy tanítsuk a gyerekeket a közlekedés szabályaira.

Beszélgettünk konkrét balesetekről és azok tanulságairól, illetve a műsorban megtudtuk azt is, hogyan lehet valaki baleseti helyszínelő. Ehhez a rendőrség szervez rendszeresen képzéseket. 

Élőben a városból 2.0
2023. november 27. szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila Kreszprofesszor
Szerkesztő: Kerekes Borbála