„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Földön, vízen? Levegőben!

18/11/2023 07:34

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Hogy miért építenek meg egy irányítótornyot fentről lefelé? Melyik állat a legyakoribb utas a repülőgépeken? Mennyit csökkent az elmúlt évtizedekben a repülők zaja és környezetszennyező hatása? A többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ Kreszprofesszor az Élőben a városból adásában.

2023. november 15. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. november 15., szerda 13:00)
50:24
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila

A műsor vendége Kránitz Balázs, a Budapesti Aeropark ügyvezetőhelyettese volt. Az Aeropark tulajdonképpen egy repülőgépmúzeum, ahol olyan kiselejtezett muzeális csemegék is megtalálhatóak, mint például a TU 154-es vagy IL 18-as.

Kreszprofesszorral a többi között a repülés biztonságáról, illetve a repülőgépek környezetre gyakorolt hatásairól, így arról is beszélgettek, hogy a repülők környezetvédelmi- és zaj jellemzői körülbelül harmadára csökkentek a 30-40 évvel ezelőttinek.

Átvette első Airbus A321neo típusú repülőgépét a Wizz Ai
 
A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság első Airbus A321neo típusú, halkabban és gazdaságosabban üzemeltethető repülőgépének ünnepélyes fogadása a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. március 7-én. A Wizz Air új repülőgépein az A321-esekhez képest kilenccel több, összesen 239 ülőhely található, hatótávolságuk 6500 kilométer. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A műsor egyik hallgatója ennek ellenére épp azt hangsúlyozta, hogy a lakóhelye közelében még így is nagyon zavaró a gépek jelentős zaja.

Egy másik betelefonáló az iránt érdeklődött, hogy a "fapadosok" miért szállnak le keményebben. Megtudtuk, hogy ez nem a légitársaságtól függ, hanem az egyéb körülményektől. Például esőben vagy szélben mindig keményebben kell letenni a repülőt.

Kiderül az is, hogy egy-egy leszállás során több kiló gumi kenődik az aszfaltra a kerekekről.

A szovjet párt- és kormányküldöttség ünnepélyes fogadása 1979. május 30-án a Ferihegyi (ma Liszt Ferenc) repülőtéren.
 
A szovjet párt- és kormányküldöttség ünnepélyes fogadása 1979. május 30-án a Ferihegyi (ma Liszt Ferenc) repülőtéren.
 Kép: Fortepan.hu / Chuckyeager tumblr
 

Szó esett az idén 40 éves irányítótoronyról, amely egyedülállóan fentről lefelé épült, de az is szóba került, hogy a Liszt Ferenc repülőtér a világ egyik legbiztonságosabb leszállóhelye.

Az adás végén Kránitz Balázs azt is elárulta, hogy a raktérben szállított állatoknak külön befűtenek, a gépek leggyakoribb állat utasai pedig a halak.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2023. november 15., szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila