„Támogassa
Esti gyors

Miért kell kiüríteni a kollégiumokat?

12/03/2020 21:44

| Szerző: Klubrádió

A kormány által a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések egyike, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak el kell hagyniuk a kollégiumokat, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. Meglepő azonban, hogy ingóságaikat is vinniük kell; a Hallgatói Szakszervezet egyik alapítója szerint elképzelhető, hogy másra használnák az épületeket, például krízisközpontoknak, de ez csak feltételezés.

2020. március 12. Esti gyors / részlet, Csernó Tibor (20.03.12.)
03:55
00:00

Péntekig el kell hagyniuk a kollégiumokat a felsőoktatásban részt vevő magyar hallgatóknak a koronavírus-járvány miatt. Ha nem megoldott a lakhatásuk, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást – közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Csernó Tibort, a Hallgatói Szakszervezet egyik alapítóját kérdeztük. Közölte: a hallgatói szakszervezet: szolidaritási lakhatás-kampányt hirdettek meg csütörtökön, minden felajánlást várnak arról, ki tudna segíteni szabad szobával, ággyal, kanapéval a kollégiumot elhagyni kényszerülő hallgatóknak. Rengeteg felajánlás érkezett, nemcsak Budapestről, hanem Veszprémből és Szegedről is, ezeket folyamatosan töltik fel Facebook-oldalukra. Négy hallgatónak már meg tudták oldani az ideiglenes szállását.

Műsorvezetőnk megkérdezte, miért kell az ingóságokat is elvinni a kollégiumból? Csernó Tibor közölte, ezt a teljes kiköltözési kényszert ők se teljesen értik, de ezek a rendelkezések egyetemenként változhatnak. Azt tudják elképzelni, hogy esetleg más célokra akarják felhasználni bizonyos esetekben a kollégiumokat. Előfordulhat, hogy krízisközpontokat szeretnének kialakítani ezekből, de erről nem tudnak, ezt feltételezésként mondta.

A méltányossági helyekről elmondta: ezekhez a kérelmet csak péntek estig lehet leadni, ami túl rövid határidő, így szerinte nagyon kevesen élhetnek ezzel a lehetőséggel a nagyjából 40 ezer kollégista közül. Nem tudják azt se, mikor utalják vissza, visszautalják-e egyáltalán a kollégiumi díjakat, de elkezdtek utánajárni ezeknek a kérdéseknek és tájékoztatják az érdeklődőket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. március 12., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János