„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Cél a zsúfoltság csökkentése

12/03/2020 19:32

| Szerző: Klubrádió

A reggeli csúcsforgalmat szeretné csökkenteni a főpolgármester, akár távmunkával, akár rugalmasabb munkakezdéssel, ha ezt a munkáltatókkal meg lehet beszélni. Karácsony Gergely a Klubrádióban elmondta, bezárnak a kulturális intézmények, és a buszokon nem lehet jegyet venni a sofőrtől.

2020. március 12. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.03.12.)
09:33
00:00

Kifejezett kormányzati kérés, hogy az önkormányzatok hajtsák végre a központi utasításokat, és arra kérték őket, hogy azokon kívül további lépéseket ne tegyenek. Tehát annyit tehetnek, hogy a lehető legszigorúbban értelmezik ezeket az utasításokat a városlakók biztonsága érdekében.

Péntektől átmenetileg megszüntetik az első ajtós felszállást, a sofőrtől sem lehet jegyet venni a buszokon, és a fővárosi kulturális intézmények is bezárnak. A fővárosi színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok sem nyitnak ki. Utóbbi esetben nem kerestek kiskapukat, bár tudják, hogy ez nagy érvágás a kulturális életnek, és azt is, hogy más mozis cégek elég „kreatívan” értelmezték a 100 embernél meghúzott határt a benti rendezvényekre.

Szerinte a világszintű tendenciákat látva „kullogunk az események után”. A járványveszély csökkentéséhez hozzájárulnak azzal, hogy bezárják az említett intézményeket, fegyelmezetten együttműködnek, nem keresik a vitát a kormánnyal, de egy kicsit aggódva figyelik azokat a döntéseket, amelyeket még nem hoztak meg. Úgy vélte, az iskolák bezárása sem várathat magára túl sokat.

A kollégiumokat azonnal ki kell üríteni, a főváros tud-e ebben segíteni? A főpolgármester közölte: örül, hogy elindult egy spontán társadalmi kezdeményezés erre a Hallgatói Szakszervezet részéről; a főváros sajnos nem tudnak ingatlanokkal segíteni, ezt a kezdeményezést tudja felkarolni és a saját nyilvánosságát használni az érdekében. Ha már szóba került a lakhatás, Karácsony beszélt a legnehezebb helyzetben lévőkről is, elmondta, külön foglalkoznak a hajléktalanellátásban dolgozók egészségével. Fertőtlenítővel úgy tűnik, viszonylag jól állnak, a maszkoknál sokkal nehezebb a helyzet. Kérték a kormányt, hogy központilag biztosítsa ezeket, de a maszk most a világon mindenhol hiánycikknek számít.

A tömegközlekedési eszközök menetrendjét nem szeretnék módosítani, inkább azt vizsgálják, hogyan lehetne plusz kapacitást beállítani. A vírus terjedésének lassítása miatt nagyon hasznos lenne, ha a reggeli csúcsot tudnák mérsékelni, egyrészt azzal, ha minél többen dolgoznának távmunkában, másrészt ha rugalmasabb munkakezdést tennének lehetővé a munkáltatók. Talán a munkaadók tudnak ebben segíteni és kérték a kormányt is, hogy ha van erre lehetőség, akkor jogalkotói oldalról támogassa ezt a folyamatot. Cél tehát a zsúfoltság csökkentése.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Esti gyors
2020. március 12., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János