„Klubrádió

Donáth Anna: Önbevallás a rendszer működéséről, az origo nem sajtótermék

12/03/2020 17:03

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő szerint az, komoly önbevallás a rendszer működéséről, hogy az origo főszerkesztője tanúvallomásában azt mondta, nem tudja, hogy ki és jelentette meg az őt lejáratni szándékozó cikket. Az origo pedig szerinte magáról jelentette ki ezzel, hogy nem sajtótermék.

2020. március 12. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.03.12.)
08:03
00:00

Nem vezetett eredményre az adatgyűjtés, ezzel indokolta a budapesti II. és III. kerületi Bíróság, hogy megszüntette az eljárást a becsületsértési perben, amit Donáth Anna indított az Origo ellen. A képviselőnőt zaklatással vádoló írás miatt a lapot a Fővárosi Ítélőtábla már jogerősen helyreigazításra kötelezte. Gábor László, az Origo főszerkesztője rendőrségi tanúvallomásában azt állította, nem tudja, hogy ki írta a lejárató cikket, sem azt, hogy ki döntött annak megjelentetéséről.

Donáth Anna a Klubrádiónak azt mondta: több szál is fut egymással párhuzamosan, a Riposttal szemben is folyamatban vannak eljárások, a sajtópereket megnyerték. Több mint fél év telt el, mióta megjelentek ez a cikkek, majd valamikor kiteszik, hogy valótlant állítottak, de a legbosszantóbb, hogy „ennyi idő alatt csak az igazság vész el”.

Magánvádas eljárást is indított becsületsértés miatt, ezt szüntette meg a bíróság bizonyítékok híján, mert nekik nem volt elég bizonyíték, hogy a főszerkesztő azt mondta, fogalma sincs, mi történik a lapjánál – közölte a képviselő. Mindenféle bírói ítélettől függetlenül ez elég komoly önbevallás a rendszer működéséről, a főszerkesztő maga mondta el Donáth Anna szerint, hogy nem sajtótermék, amelynek az élén áll, nem is tartja magát annak az origo, hiszen felelős szerkesztő olyat nem mondhat, hogy nem tudja, mi történik a szerkesztőségében.

A bírósági döntés pedig kézzelfogható bizonyíték arra, hogy felelősség nélküli országban élünk, ha hatalom támogat valakit abban, hogy lejárató cikkek szülessenek, akkor azokat meg is írják – tette hozzá.  De mennek tovább, be kell mutatni a propaganda természetét, és nekik az a céljuk, hogy ilyen ne lehessen többet az országban, ne jelenhessen meg bárkiről bármi csak úgy, igenis számítson, hogy mi az igazság. Egyébként pedig –jelezte Donáth Anna – ha Orbán Viktor szeret arról beszélni, hogy mi bántja az emberek igazságérzetét, akkor „kezdjük a propagandánál”.

A Momentum EP-képviselője a Reggeli gyorsban beszélt a koronavírusról és a kormány erre adott reakciójáról is, azt a cikket IDE kattintva olvashatják el.