„Klubrádió
Esti gyors

Menzagate: a kispesti polgármesternél betelt a pohár

12/12/2019 18:59

| Szerző: Klubrádió

Tízmilliárdos összegért tíz évre kapná meg a kispesti közétkeztetés szervezését egy komoly bevételt eddig nem termelő cég, amely alvállalkozóként visszahozná a régit, amire viszont rengeteg panasz érkezett. A Momentum nem támogatta az előterjesztést, a polgármester egyelőre nem írja alá.

2019. december 12. Esti gyors / részlet, Paróczai Anikó, Momentum (19.12.12.)
04:20
00:00

Röviden összefoglalva: Kispesten volt egy cég, amely szállította az ételt a gyerekeknek, most úgy tűnik, hogy egy másik kapná meg tíz évre ezt a koncessziót, lényegében verseny nélkül, úgy, hogy félő, a régi jönne vissza.

Paróczai Anikó, a Momentum kispesti önkormányzati képviselője nemmel szavazott az előterjesztésre, őt kérdeztük. Közölte: az előterjesztésben benne volt az az alvállalkozó, aki miatt ki kellett írni a közbeszerzést, mert sokan nem voltak elégedettek a minőséggel.

Az előterjesztésben benne van, hogy az új pályázó alvállalkozói segítséget venne igénybe ételkészítési és konyhaüzemeltetési részfeladatokra, tehát a régi cég próbál visszajönni alvállalkozóként, legalábbis az előterjesztésből neki ez derült ki.

Árnyalja a képet, hogy a jelenlegi szolgáltató, bár van szerződése nyárig, azt szeretné, hogy áremelkedés hiányában januártól beszüntesse a szolgáltatást. Szerinte teljesen elfogadhatatlan, hogy ha egy céget le akarnak cserélni, és ezért kiírnak egy közbeszerzést, akkor azt a céget visszahozzák alvállalkozóként.

A mai nap fejleménye, hogy nem írják alá ezt a közbeszerzést, ezt közölte a polgármester. Ő azt javasolta, hogy ha más cég nem látná el az egész kerületet, akkor osszák fel a piacot 5-6 kisebb körzetre, és nézzék meg, hogy úgy milyen menzás vállalkozókat lehet találni. Nemmel szavazott, azt szeretné, hogy ehelyett a cég helyett akár több másikkal szerződjenek.

 A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Paróczai Anikó Facebook-bejegyzésében azt írta: a fővállalkozó kft. (amely vélhetően nem maga főzne) egy éve létesült, panellakásba bejelentett cég, amely BKV Előre 24 éves volt futballistájának tulajdonában van. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig az alvállalkozót, a korábbi menzás céget Mészáros Lőrinchez köti (a hvg szerint viszont csak „nagyon áttételes és távoli” kapcsolat lelhető fel a két szereplő között).

Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester szintén Facebookon reagált, közölte: betelt a pohár, egy csaknem egy éve tartó nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárást kezdett el úgy támadni egy országgyűlési képviselő és a Facebook-bejegyzését gondolkodás nélkül közlő sajtó, hogy őket nem keresték, és nem is tájékozódtak az ügyben. Úgy fogalmazott: „Tudom, hogy mostanában nagyon divatos Kispestet rugdosni”, de itt sokan átléptek egy bizonyos határt. Ennek ellenére a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz és a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordul állásfoglalással azért, hogy kiderüljön, az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően járt-e el. A válaszig nem írja alá a szerződést. Gajda közölte azt is, elindították a sajtó helyreigazítási kérelmeket és további feljelentéseket is tesznek.

Esti gyors
2019.12.12. 18:45
Műsorvezető: Gergely Zsófia