„Klubrádió
Reggeli gyors

MSZP-Fidesz mutyi rajzolódik ki Kispesten?

27/11/2019 15:14

| Szerző: Klubrádió

Több párt is nyitott arra, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel a XIX. kerületben, ahol súlyos állítások hangzottak el a kampányban nyilvánosságra hozott felvételeken vélhetően Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselőtől. A hírek szerint kerületeken és pártokon átívelő korrupciós ügyekről lehet szó.

2019. november 27. Reggeli gyors / részlet, Ferenczi István, LMP (19.11.27.)
06:22
00:00

Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre szerint az összefogás létrejött Kispesten, úgy tűnik, Fidesz-MSZP-koalíció alakult ki bizonyos korrupciós ügyekben. Ferenczi István LMP-s képviselőt kérdeztük, aki szerint ez „előfordulhat, életszerű” a VIII. és XIX. kerületi pályáztatási rendszerben, ahol tandemben indultak Fidesz-és MSZP-közelinek mondott cégek és hol egyik, hol másik nyert.

 
Lackner Csaba MSZP-s önkormányzati képviselő, Kispest (forrás: Facebook)
 

Itt muszáj megállnunk, mert szövevényes ügyekről van szó. A 24.hu cikkében azt írta: gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. A történet röviden: vélhetően Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő beszél a Hír TV és a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott felvételeken, amelyeken egyebek mellett több „pénzügyi trükköt” is megemlít, köztük gyanús közbeszerzéseket. Innentől idézzük a 24 cikkét: a kispesti közbeszerzéseken taroló cégről a Magyar Nemzet bemutatta, hogy Somogyi Lászlóné helyi MSZP-s önkormányzati képviselő üzletember férjéhez köthető, a társaság több százmilliós értékben nyert el tendereket. Ám nem csupán a – hivatalosan nyílt, valójában meghívásos – közbeszerzések kispesti nyertese érdekes, az eljárások vesztesei is figyelemre méltóak. A Kispesten a vesztes szerepét eljátszó társaságok a közelmúltig kormánypárti vezetésű Józsefváros egyes közbeszerzésein nyertek, ahol többször éppen a kispesti nyertesre osztották a vesztes szerepét. A tenderekre meghívott gazdasági társaságok közül több pedig Borsi Imréhez, a ferencvárosi fideszes parkolási botrány egyik kulcsfigurájához kötődik – írják a cikkben.

Ferenczi István azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy mennyi valóságalapja van a „vélelmezhetően Lackner Csaba hangját tartalmazó felvételeken elhangzottaknak”, és erre a pártok jelentős része nyitott a kerületben. Sajtóhírek alapján az is valószínűsíthető, hogy elkezdtek megérkezni a közadatkérések a kispesti hivataltól.

Para-Kovács Imre úgy fogalmazott: Lacknernek kell elvinnie a balhét, de vajon benyomhatják-e őt a víz alá úgy, hogy ne rántsa magával a többieket? Ferenczi István a szocialista párt belső viszonyait még Kispesten se ismeri jól; ahogy tegnap javasolta, paritásos vizsgálóbizottság felállítását szeretné. Ebben minden, a képviselő-testületbe bejutott párt képviseltetné magát, az MSZP is.

Azt vizsgálnák, hogy a Lackner Csaba által elmondottak állnak-e valamilyen viszonyban a valósággal, és ha erre tudnak bizonyítékot találni, az derüljön ki. Gajda Péter MSZP-s polgármester is szóba hozta ezt a vizsgálóbizottság-kérdést, ő azt szeretné megtudni, valódiak-e felvételek, ki készítette azokat, hogyan és miért.

A vizsgálóbizottságnak nincs nyomozati jogköre, Ferenczi István szerint viszont minden lehetséges eszközt igénybe kell venni. Ha csak azt az információt összegereblyézi a bizottság, ami a sajtóban elhangzik, amit az érintettek hajlandóak megosztani, akkor már világosabb lesz a kép, és azt is reméli, hogy a vizsgálat nyilvánossága felbátoríthat embereket, akik információt adnak, esetleg vallomást tesznek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2019.11.27. 07:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre