„Klubrádió
Reggeli gyors

Márki-Zay: Orbánról érdeklődtek Amerikában

14/05/2019 07:52

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, akit Washingtonban fogadtak hétfőn, a Klubrádiónak elmondta: a State Department Magyarországgal foglalkozó szakembereit az orosz és a kínai érdekek magyar kiszolgálása aggasztja leginkább. A politikus és a vele együtt Amerikába érkező Kész Zoltán találkozott Habony Árpáddal is, egy munkatársával kezet fogtak, de a fideszes háttérember nem szállt ki autójából.

2019. május 14. Reggeli gyors / részlet - interjú Márki-Zay Péterrel (19.05.14.)
10:15
00:00
A Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját, Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt fogadták az amerikai kormány külügyi képviselői - egy napon Orbán Viktor miniszterelnök fehér házi látogatásával. A két ellenzéki politikus olyan szakemberekkel beszélt, akik a washingtoni külügyben Magyarországgal foglalkoznak, de egyéb találkozók is voltak, például a sajtóval.

A szakemberek a Magyarországgal, Orbán politikájával kapcsolatos aggályokra kérdeztek rá - közölte. A főbb pontok, amelyek aggasztják az amerikaiakat, a magyar kormány üzletelése a kínaiakkal, a Huawei szerepe, az Orbán-kabinet Ukrajna-politikája, az ukránok nyugati közeledésének blokkolása és a Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekében politizálás - sorolta a polgármester. Hozzátette: a jogállami folyamatok, illetve azok egyre inkább érezhető hiánya is szóba került, ahogy a kormány által befogadott Amerikában körözött arab terrorista és „több tízezer migráns” is. Úgy fogalmazott: Orbán Putyin érdekének megfelelően cselekedett akkor is, amikor menedékjogot adott Nikola Gruevszkinek, a körözött volt macedón miniszterelnöknek, pedig „Magyarország nem szorul importra bűnöző politikusokból”.

Márki-Zay Péter szerint érezhető a nézetkülönbség a külügyminisztérium és a Fehér Ház között, például a kongresszus által küldött két levélben, amelyben aggodalmaikat fejezték ki Orbán látogatása miatt. Ezzel összefüggésben őt és Kész Zoltánt azért is hívták meg, hogy politikai alternatívát vázoljanak fel, arra voltak kíváncsiak, miben más az eddigi ellenzékhez képest a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Jelezte: együttműködnek a pártokkal a jogállam és a demokrácia helyreállításáig. Újdonság volt az amerikai külügy és a térséggel foglalkozó elemzőknek, hogy egy keresztény-konzervatív ember áll szemben a „a magát kereszténynek hazudó kormányzattal”.

Szerinte Donald Trump amerikai elnök nem volt tisztában Orbán megítélésével, amikor azt mondta, hogy a magyar kormányfő tiszteletnek örvend, hiszen Nyugat-Európában más a helyzet: csupán a szélsőjobboldaliak, Putyin hívei tisztelik, akik még nincsenek tisztában azzal, hogy „legfeljebb szavakban bevándorlásellenes”.

Elmondta: találkoztak Washingtonban Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóval és Lánczi Tamással, a XXI. Század Intézet igazgatójával. Munkatársukkal kezet is fogtak, ők viszont nem voltak hajlandók leengedni autójuk ablakát.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 14., kedd 8.00
Műsorvezető: Dési János