„Klubrádió
Reggeli gyors

Applebaum: Nincs demokrácia, Orbán elcsalta a választásokat

13/05/2019 07:16

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Harmadik napja foglalkozik a nemzetközi sajtó a Trump-Orbán-találkozóval. A Pulitzer-díjas Anne Applebaum az NPR rádióban azt mondta, Magyarországon nincs demokrácia, se sajtószabadság, Orbán Viktor miniszterelnök pedig elcsalta a választásokat. April Foley volt amerikai nagykövet viszont a Washington Timesban pártolja Donald Trump amerikai elnök és Orbán politikáját, míg a The Hill elemzője úgy véli, Trump és Orbán remekül kijön majd egymással. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 13. Reggeli gyors / részlet - Lapszemle (19.05.13.)
05:10
00:00

Trump bizonyára megkedveli majd Orbánt

A The Hill elemzője szerint Trump kiválóan elszórakoztatja majd a magyar kormányfőt, aki két évtizedes várakozás után teheti be a lábát az Ovális Irodába. A cikk végigvezeti, hogy az antikommunista világnézettől és retorikától miként jutott el az oroszbarát és autokrata kormányzásáig. Kitér második bukásra is, a 2002-es vereségre, amelynek okát a szerző kimondottan abban látja, hogy már akkor korrupcióba süllyedt Orbán Viktor. Arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben tolerálja az antiszemita kilengéseket, addig Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egyik legjobb barátjának tartja. Orbán viszont sokkal előrébb tart, van mit tanulnia tőle Trumpnak. Mert Trump például még nem tudta a nemzeti bankot, a kincstárat az ellenőrzése alá vonni, sem a törvényhozást, tehát amiről ő csak álmodik, azt Orbán már megcsinálta, azaz kasztrálta a parlamentet – fogalmaz a cikk. Ugyan Orbánnak semmi keresnivalója nem lenne a Fehér Házban, hisz antidemokrata, s egyben autokrata is, de úgy „szerelembe fognak esni” egymással a találkozó során, hogy utána Trump egészen biztos azzal jön majd elő, hogy Orbán Európa – ha nem az egész világ – egyik legkedvesebb államférfija.

Hatalmas lépés a két ország kapcsolatában

A konzervatív Washington Timesban April H. Foley, Magyarországra akkreditált volt amerikai nagykövet írt véleménycikket, amelyben az előző amerikai kormányzat politikáját kritizálja, azt állítva, beavatkozott a magyar belügyekbe. A mostani kormányzat külpolitikai irányt váltott, véget vet az egy évtizede tartó, Magyarországot elszigetelő, „megbukott politikának”, és ennek keretében kerül sor Orbán Viktor látogatására a Fehér Házban. Foley helyesli, hogy a Trump-kormány szakít az oroszokkal kapcsolatait újjáépíteni kívánó korábbi kormányzati próbálkozásokkal, és ehelyett Magyarország irányába fordul, ezen belül is az amerikai-magyar viszonyok gerincét alkotó katonai együttműködés megerősítésre koncentrál. Ennek részét alkotja a nemrég aláírt védelmi együttműködési megállapodás, amely az amerikai katonák szabad csapatmozgását biztosítja hazánk területén. Stratégiai céljainak megfelelően korszerűsíteni fogja haditechnikáját, az LNG-megállapodás várhatóan az oroszoktól való energiafüggőséget csökkenti Románián és Horvátországon keresztül. A kínai Egy övezet, egy út megítélésében kritikus April Foley, de szerinte a csaknem minden hónapban Washington és Budapest között ingázó Szijjártó Péternél jó kezekben van a kereskedelmi diplomácia. A mai találkozó hatalmas lépést jelent a két ország viszonyában – zárja cikkét a volt amerikai nagykövet.

Orbán Putyin kottájából játszik, ártalmas a meghívása

 

A Pulitzer-díjas Anne Applebaum ennek az ellenkezőjét állítja az amerikai közszolgálati rádiónak adott interjújában. A Fehér Ház tekintélyének árt Orbán meghívása, mert a magyar kormányfő véget vetett a demokráciának – fogalmaz egyenesen. Szerinte a magyar miniszterelnök véget vetett a független médiának, szélsőjobbos retorikát alkalmaz migránskérdésben, „elcsalta a választásokat” és nem hagyott mozgásteret az ellenzéki pártoknak. Putyin kottájából játszik, hogy minél tovább hatalmon maradhasson. Trumpról is lehúzza a vizes lepedőt: az Európában tapasztalható szélsőjobbos és populista politikusokhoz hasonlítja. A demokrácia csillaga Trump-érában leáldozott – fogalmazott a politológus az NPR amerikai közszolgálati rádióban.

Magyarországra senki nem akar bevándorolni

A Hot Air ugyan konzervatív amerikai portál és alapvetően Obamát bíráló írásai tették ismertté, most azonban Orbán Viktort bírálja migrációs politikája miatt. Hogy Európában ő lett a leghangosabb ellenkezője az uniós migrációs politikának, noha Magyarország az egyetlen ország, ahová szinte senki nem akar bevándorolni. A cikk Orbán januári beszédéből idéz, amelyben azt a várható drámát festette fel, hogy 2030-ra 448 millió afrikai bevándorló árasztja majd el Európát, épp annyi ember, ahányan a Brexit után maradnak Európában. Pár napra rá Angela Merkel is hozzátette a magáét, kijelentve, hogy aki a menekültek több mint 10 százalékát befogadja, az formálhat csak jogot az uniós irányvonalak meghatározására. És most erősen kifelé áll Orbánék szekere rúdja az Európai Néppártból. A véleménycikk szerint nem fogja megállni a helyét Orbán azon reménye, hogy azok az országok lesznek igazán versenyképesek egy évtized múlva, ahová nem engedtek be migránsokat, mert Nyugaton megmarad a terrorizmus veszélye, a jóléti állam anyagi terhei, ráadásul multikulturális világ lesz. Ezzel szemben mértékadó elemzések szerint az lesz igazi versenyelőnyben, ahol a bevándorlók feltöltik a hiányzó munkahelyeket. Már látszik, Európa hihetetlenül megosztott lesz tíz év múlva.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)