„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Ne pártozzuk össze a független jelölteket!

13/05/2021 22:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester örül a hat ellenzéki párt megállapodásának az előválasztásról, de nem minden pontban ért egyet. Szerinte az egyéni körzetekben is kellene második forduló, ha egy jelölt nem éri el az 50 százalékot elsőre. Azt is fontosnak tartja, hogy a függetleneket ne kényszerítsék nyilvánosan pártválasztásra, ha „összepártozzák” őket, azzal szavazatokat veszíthetnek és ezen is múlhat Orbán Viktor leváltása. Példaként említette, hogy ha saját körzetében a Jobbikot választja, akkor nehéz lesz megszólítania a cigány szavazókat, vagy akár megtartani a zsidóság támogatását; ha viszont a DK-t, akkor sok jobboldali és bizonytalan nem szavazna rá.

2021. május 13. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (21.05.13.)
08:49
00:00

A Momentum is Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében. A Jobbik is mellette áll, viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében miniszterelnökjelölt-jelölt is lesz.

Márki-Zay Péter az Esti gyorsban azt mondta: kutatások alapján úgy látja, hogy az öt szóba jöhető jelölt közül „erős 3-4. helyen” szokott szerepleni. Dolgozik azon, hogy bejusson a második fordulóba, és ott majd a kieső jelöltek szavazóinak támogatását el tudja nyerni. De úgy tűnik, a hódmezővásárhelyi-makói körzetben nagyobb konszenzus van mögötte, szeretnék, ha ő indulna Lázár János ellen.

Jelezte: nem Lázár Jánost győzte le, hanem a jelöltjét ’18-ban és ’19-ben is, tehát a vele szembeni közvetlen indulás újdonság lesz. Szerinte Lázár későbbi karrierjét is meghatározhatja, hogy sokadjára megnyeri-e ezt a körzetet, vagy esetleg most elveszíti. Úgy folytatta: a fideszes politikus nyilván mindent megtesz majd, hogy „a politikában maradjon”, mert egy vereséget úgy lehetne értelmezni esetében, hogy „kiírta magát a politikából és kénytelen lesz a vagyonának menedzselésével foglalkozni”. Tehát szerinte a volt miniszternek sorsdöntő lehet ez a küzdelem. 

A Momentum tüntetése Budapesten
 
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Kedden megállapodtak a pártok az előválasztásról

Márki-Zay Pétert nagyon boldoggá teszi, hogy a hat ellenzéki párt egyre több kérdésben megállapodik, harmonikusan együttműködik, „láthatóan szétverhetetlen csapatot alkot”, mert ez az mind előfeltétele Orbán Viktor legyőzésének. De vannak olyan pontok, amelyekben megállapodtak, viszont nem ért velük egyet. Elsőként azt említette, hogy ha a miniszterelnök-jelölti szavazásnál megrendezik a második fordulót, akkor érthetetlen, hogy az egyéni körzetekben miért nem, ha első körben senki nem nyeri el az szavazatok 50 százalékát. Példaként a szombathelyi körzetet hozta fel, ahol „a legerősebb támogatottságú jelölt a legelutasítottabb is”. Így, ha lenne második forduló, a helyi választók beállhatnának a Fidesz ellen esélyesebb mögé. Szerinte ha a pártok nem fogadják el, hogy vagy „több ikszes választás” vagy két forduló legyen mind a 106 körzetben, akkor Orbán Viktor hatalomban maradhat e pártalku miatt. 

A másik, amit majdnem ennyire fontosnak tart, hogy a függetleneket ne kényszerítsék nyilvánosan pártválasztásra. Technikailag elfogadja, hogy erre előbb-utóbb sort kell keríteni, de meg kellene próbálni megőrizni a függetlenség értékét. Ha megpróbálják őket „összepártozni”, azzal szavazatokat veszíthetnek, és akár ezen is múlhat a kormány leváltása. Azt sérelmezi, hogy az előválasztás előtt kell válaszolniuk arra, melyik frakcióba ülnének be. Márki-Zay Péter maga se szeretné ezt nyilvánosságra hozni, mert, mint mondta, bár mind a hat párttal szívesen működik együtt, egyiknek se a tagja, sőt, szorosabban véve szimpatizánsa se. Úgy fogalmazott: lássuk be, ha ebben a körzetben a Jobbikot választja, akkor nagyon nehéz lesz a cigány szavazókat megszólítania, vagy akár megtartani helyi a zsidóság támogatását; ha viszont a DK-t, akkor sok jobboldali és bizonytalan ember nem szavazna rá.

Jelezte: azt különösen zavarónak tartja, hogy a pártoknak is el kell fogadniuk azt a független jelöltet, aki valamelyiküket választja. Reméli, hogy ennek nem lesz túl nagy esélye, de előfordulhat, hogy egyik párt se fogad be egy jó független jelöltet, aki mérgében vagy bánatában elindul ’22-ben, és számottevő százalékokat vesz el az ellenzéktől. Legyen okos az ellenzék, emelkedjen felül a pártérdekeken! – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. május 13., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Kárpáti János