„Klubrádió
Esti gyors

Medián: Hatott a propaganda, vezet a Fidesz

12/05/2021 23:42

| Szerző: Klubrádió/szg

A minden felületet betöltő Fidesz-propagandának hatékonyan sikerült a központba állítani a járvány áldozatainak száma helyett az oltások számát – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezetője, akit arról kérdeztünk, hogy legutóbbi felmérésük alapján a Fidesz 40, a ellenzék 36 százaléknyi szavazatot kapna (úgy, hogy utóbbi erősödött is februárhoz képest). A Medián közvélemény-kutatása tényleg kilóg a sorból, de növekedtek a kilengések a mérésekben – tette hozzá. 

2021. május 12. Esti gyors / részlet, Hann Endre (21.05.12.)
06:54
00:00

A HVG360-on közölt Medián-felmérésből az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP vezet az ellenzéki közös listával szemben, annak ellenére, hogy a hat párt javított februári eredményéhez képest. Ha most lennének a választások, e közvélemény-kutatás szerint a szavazókorú népesség 40 százaléka választaná a Fideszt és 36 az ellenzéki listát. Visszaesett viszont a Kutyapárt és a Mi hazánk támogatottsága. A kormány-ellenzék versenyben azt látni, hogy a 30 alattiaknál nagy többségben vannak a változást akarók, az idősek között viszont a Fidesz vezet simán. Az iskolai végzettséget tekintve egyértelmű az összefüggés: minél iskolázottabb valaki, annál valószínűbb, hogy az ellenzéki összefogást támogatja. 

Kilóg a sorból

Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint ha valaki végignézi az elmúlt hónapok összes kutatását, ami nem könnyű feladat, nem várható el a politika iránt érdeklődő állampolgároktól se, de a Tóka Gábor politológus által szerkesztett Vox populi blog megteszi, ott lehet követni ezeket az ingadozásokat a különböző kutatásokban. A Medián mostani felmérése tényleg kilóg a sorból, de növekedtek a kilengések a mérésekben. Nem könnyű megmagyarázni, de ez összefügg a járvánnyal és azzal is, hogy személyes helyett telefonos megkérdezést végeznek már több mint egy éve. 

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
 Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője. Fotó: MTI/Beliczay László
 

Szerinte az ellenzék akkor se nyugodhatott meg, amikor az előnyét mérték, sokkal biztosabb, nagyobb fölénnyel kellene vezetnie a következő hónapokban, hiszen a Fidesz még nem játszotta ki az összes kártyáját. Ugyanakkor jó hírek is vannak az ellenzék számára, például a szerdai megállapodás az előválasztás menetéről azt mutatja, elszántak, hogy félretegyék az egyéni érdekeket.

A járványkezelést pozitívan ítélték meg

A járványkezeléssel kapcsolatban mindent felületet betölt a Fidesz propagandája, és hatékonyan teszi ezt. Sikerült áthangolni a diskurzust az elhunytak számáról az oltások számára. Az is az ő egyik felmérésükből derült ki, hogy a válaszadók milyen tájékozatlanok a járvány tényleges számairól, főleg más országokhoz képest. Azért bár sokan tudják, hogy a halálozások számát tekintve „nem túl jó” a helyzet, az oltások váltak az emberek többségénél az ítéletalkotás legfőbb szempontjává.

Úgy fogalmazott: nem volt igazán sikeres az ellenzék akciója, amellyel megkérdőjelezte a kínai vakcinát. Noha csak olyan kifogásokat hangoztattak, hogy mutassa be a kormány a klinikai vizsgálatok eredményeit, és vizsgálja meg az európai gyógyszerügyi hatóság, mégis „viszonylag hatékonyan rájuk lehetett sütni”, hogy oltásellenesek. Hann Endre hozzátette ugyanakkor: nehéz ezzel a gépezettel szemben megfelelő eszközöket találni, kevés pénzből vágnak neki ennek a kampánynak, ezért nagyon nem kárhoztatná őket, esetleg lehetne még összehangoltabb az együttes fellépés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. május 12., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor