„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Mintha beárazta volna az ellenzék a választási vereséget is

2/03/2021 21:44

| Szerző: Klubrádió/szg

„Kicsit úgy tűnik, mintha az ellenzéki pártok beárazták volna, hogy akár veszíthetnek is”, arra készülnek, hogy nem tudják megváltoztatni a jelenlegi, fideszes pártfinanszírozási szabályokat, ezekhez igazítják a stratégiájukat – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere. Jelezte, elméleti szinten a választás bojkottját is elfogadhatónak tartaná, ha ezzel ki lehetne kényszeríteni igazságosabb szabályokat.

2021. március 02. Megbeszéljük / részlet, Márki-Zay Péter (21.03.02.)
15:03
00:00

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere volt a Megbeszéljük egyik megszólalója kedden. Először egy hallgató felvetése alapján arról kérdeztük, mi a véleménye a választás esetleges bojkottjáról. 

Úgy fogalmazott: volna értelme, és elsősorban abban látja az ellenzék magatartása mögötti logikát, hogy elég komoly egzisztenciák vannak, sok ember és a családja és él a politikából. Ha az ellenzék nem lenne hajlandó részt venni ebben a parlamenti színjátékban, feltételül szabhatná olyan szabályok megváltoztatását, amelyek megvédését a Fidesz se tudja vállalni az Európai Unió előtt. Ilyen, hogy csak négyévente öt percre juthat be egy ellenzéki képviselő a mi pénzünkből fenntartott, úgynevezett közmédiába, vagy – jegyezte meg Márki-Zay Péter – ha már a Klubrádiót csak az interneten tudjuk elérni, az éterben nem – hogy a Médiatanács csak fideszes szervezeteknek ad frekvenciát. Ilyen feltételek utoljára a kommunizmusban voltak, így nem lehet demokráciának nevezni Magyarországot – hangsúlyozta. Ha az ellenzék kivonulna a parlamentből, az olyan helyzetbe szorítaná az Orbán-kormányt, hogy vagy deklarálná, hogy ez diktatúra, vagy kénytelen lenne a változtatni a szabályokon. Szerinte ez logikus és legitim eszköz lenne, felhívná a figyelmet arra, hogy itt csak színjátékról van szó és az ellenzéknek nem osztottak lapot, egy párt által elfogadott választási törvény alapján kell megmérkőzni a Fidesz saját szempontjaira rajzolt körzetekben, el nem számoltatott kamupártokkal, „beutaztatott ukrán szavazókkal, nagy tömegű választási csalással és befolyásolással”. Úgy folytatta: a Fidesz szinte ellehetetlenítette a demokratikus működést, az ellenzéknek tehát joga lenne tiltakozni akár bojkottal is, és szerinte a kormánypárt nem tehetné meg, hogy ellenzék nélkül tartson választást, ezért meghátrálna. Az ellenzéki pártokat viszont lehet zsarolni a párttámogatással.

Hozzáfűzte: nagyon fontos és jó az előválasztás, valamint ilyen feltételekkel is lehetett nyerni sok településen az önkormányzati választásokon, de ettől ez még nem demokrácia. Az ellenzék nem kaphat óriásplakátos hirdetést, a fideszes Koncz Zsófia viszont például a legutóbbi Borsod megyei időközin „messze túlköltekezte” a törvényes limitet, mégse volt semmilyen szankció vele szemben. Szerinte a tisztességesebb választási szabályok kiharcolásáért az ellenzék elméletben élhet a bojkott lehetőségével.

 
Márki-Zay Péter (kép: Facebook)
 

Civil jelöltek és az előválasztás

Az elmúlt napokban az ellenzék megállapodott az előválasztás részleteiről, ezek közé tartozik az is, hogy a civil jelölteknek meg kellene mondaniuk, hogy melyik párt frakciójába ülnének be. Márki-Zay Péter szerint ez hiba és csökkenti az esélyeket. Példaként említette saját tapasztalatát, hogy ha a DK színeiben indult volna Hódmezővásárhelyen, akkor „képtelen lett volna nyerni”. De még jobbikosként se, mert akkor cigány polgártársai nem szavaztak volna rá. Erre megoldás lehetett volna, ha a hat párt közös választási pártként indul és/vagy közös frakciót alkot.

„Kicsit úgy tűnik, mintha [az ellenzéki pártok] beárazták volna, hogy akár veszíthetnek is”, és nem tudnak változtatni a jelenlegi szabályokon, a pártfinanszírozás jelen szabályai szerint minél több frakciójuk van, annál több pénzt kapnak – fogalmazott. Elfogadja ezt a megoldást a szövetségeseitől, csak annyit kért, hogy a pártok ezt a választást előzetesen ne hozzák nyilvánosságra, és ne a függetlenek válasszanak a pártok közül, hanem fordítva. Mindkét megoldás lehetővé tenné, hogy a függetlenségük megmaradjon.

Polgármesterként nem tűnik racionálisnak, ha valaki minden erejével a Fideszt támadja, hiszen a Fidesz képes büntetni és ellehetetleníteni a települése polgárait. Ez csak akkor lehet racionális, ha hiszi, hogy ’22-ben kormányt váltanak, csak az lehet a cél, hogy a „hazug, tolvaj” kormányt megbuktassuk. „Átéltem már annyi kudarcot (...), láttam már annyi árulást”, fogalmazott, kiemelve a 2018-as választást, ahol pártok azért nem voltak hajlandóak visszaléptetni senkit, mert a Fidesz által biztosított pártfinanszírozásuk csökkent volna, például, ha a Jobbik egy jelöltet visszaléptet, százmillió forintot veszít. Ezt a szempontot előtérbe helyezni azzal szemben, hogy ne legyen meg Orbánék kétharmada, szerinte felháborító és szomorú.

Az említett Borsod megyei 6-os választókerület példája azt mutatja, hogy egy független civil jelölt akár előnyben is lehet, ha nem sorolható se a szélsőjobb-, se a szélsőbaloldalra, elfogadják a kiábrándult fideszesek, ahogy a zsidó és cigány származású választópolgárok is – jegyezte meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2021. március 02., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György