„Támogassa
Reggeli gyors

Magyar Helsinki Bizottság: Nem lehet függetlenségről beszélni

20/09/2022 12:20

| Szerző: Klubrádió

"A Kúria esetében nagyon nagy számú álláshely esetén igaz, hogy akik azt betöltik, korábban hosszú ideig kirendelt bíróként szolgáltak, így ők függő helyzetbe kerültek" – mondta a Reggeli gyorsban Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

2022. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 2022.09.20. Farkas Erika
07:45
00:00
A bírák kirendeléséről szóló szabályokban kódolva van a visszaélés lehetősége. Ezt kihasználva a Kúrián az elmúlt években a törvényes kereteken túlmutató kirendelési gyakorlat alakult ki. A Magyar Helsinki Bizottság kutatása bemutatja, hogy az önkényes kirendelési gyakorlat mennyiben veszélyezteti a bíráskodás függetlenségét, és mennyiben növeli a bírák megfelelési kényszereit. Nagyban írja a helsinkifigyelo.444.hu.

"Ez a gyakorlat olyan eredménnyel is járhat, hogy adott bírókat adott ügyekkel össze lehessen párosítani, de a Helsinki Bizottság ennél tágabb szempontból vizsgálta meg ezt a problémát. Elsősorban azért jártuk körbe, mert már nagyon régóta jelzik a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos problémákkal foglalkozó szervezetek, hogy ezzel valami gond van" – mondta dr. Farkas Erika. Elmondta, hogy a legkorábbi jelzés már 10 évvel ezelőttről származik: a Velencei Bizottság jelezte, hogy nagyon elnagyoltak a szabályok, kiemelt egy rendelkezést és egyben kérte, hogy ezt a törvényhozó módosítsa, de ez a mai napig nem történt meg. Ez arról szól, hogy bármelyik bírót – akaratán kívül is – három évenként legfeljebb egy évre ki lehet rendelni egy másik bíróságra. "Ez egy nagyon súlyos rendelkezés. A kirendelés gyakorlatilag azzal is járhat, hogy a bírónak át kell adnia valamennyi ügyét, és adott esetben az ország egyik végéből a másikba kell áthelyeznie a munkahelyét. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy – bár bentmaradt a rendszerben ez a szabály – a gyakorlatban ezt nem használják. Ugyanakkor a bírák áthelyezését lehetővé tevő szabály körül nagyon sok probléma bukkant a felszínre. Erről szólt a kutatás, hogy alaposabban megnézzük azokat a határozatokat, amelyek az elmúlt pár évben bírák kirendeléséről szóltak" – mondta a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

Farkas Erika kifejtette, hogy a kutatás során azzal szembesültek, hogy a Kúria esetében nagyon nagy számú álláshely esetén igaz, hogy azok, akik azt betöltik, korábban hosszú ideig kirendelt bíróként szolgáltak.

"A kirendelt bírák, akiknek az a feladatuk, hogy függetlenül és pártatlanul ítélkezzenek, egy ilyen szituációban függő helyzetbe kerülnek, hiszen vélhetőleg azzal a céllal rendelik ki őket (ezt egyébként Varga Zs. András el is ismerte), hogy felmérjék, hogy mire képesek. Azonban akit ilyen céllal kirendeltek, abban keletkezik egy megfelelési igény is, és így az ő függetlensége már sérül. Tehát az a probléma, hogy függő helyzet áll fenn, hiszen ideiglenesen vannak ott azzal a kevésbé titkolt céllal, hogy egy későbbi álláspályázaton az ott nyújtott teljesítményük alapján szubjektív pontokkal jussanak előrébb. Egy ilyen helyzetben nem lehet függetlenségről beszélni" – mondta a Reggeli gyorsban Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú dr. Farkas Erikával
2022.09.20., kedd 07:33
Riporter: Dési János