„Támogassa
Reggeli gyors

Lakatos: A kegyelmi ügyre szinte naponta jönnek új, mini botrányok

29/03/2024 14:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A domináns pártok esetében jellemző, hogy megindul egy degenerációs folyamat. A jelen helyzetben azt látja Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója, hogy szinte minden napra jut egy újabb mini válság, ami az alapválságra épül.

2024. március 29. Reggeli gyors-részlet (2024.03.29. Lakatos Júlia)
11:31
00:00

Február eleje óta a Fidesz eddigi legnagyobb válságát éli. A megváltozott status quo pedig csőstül vonzza a további problémákat. Magyar Péter napi szinten akciózik, Balog Zoltán még küzd maradásáért, Szentkirályi Alexandra mellé felsorakozott Vitézy Dávid kihívóként a főpolgármesteri székért, sztrájk van az Operában, és még sorolhatnánk. A korábbi jól olajozott gépezetbe nem hogy porszem került, hanem folyamatosan akadozik, még akkor is, ha a Fidesz szavazók számára pozitívum volt Orbán Viktor amerikai fogadtatása és találkozója Donald Trumppal – írja az elmúlt időszakot érintő, rövid, Politikai dominóhatás című összefoglaló elemzése felvezetőjében a Méltányosság Központ.

Pár szóban a dominóelméletről
Az Amerikai Egyeült Államok hidegháborús külpolitikai elemzési módszere. Lényege az a felvetés volt, hogy ha egy országban kommunisták veszik át a hatalmat, akkor a környező országok dominók módjára kerülnek a Szovjetunió befolyása alá.

"Nagyon szokatlan dolgot láthatunk a Fidesz részéről, és aki ismeri a dominóelméletet, valószínűleg megérti, hogy az alapbotrányra szinte napi szinten rárakódik egy-egy mini botrány" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában a bejegyzés írója, Lakatos Júlia. A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója szerint az elmélet belpolitikai értelemben is alkalmazható. Ha történik valami – ebben az esetben a kegyelmi botrány –, és beindul egy negatív spirál, amely megfelelően nagy hatással van az emberekre, akkor nemcsak felfigyelnek egy ilyen esetre, hanem olyan dolgok is jelentősséget nyernek, amelyekre korábban nem figyeltek fel. "A kisebb jelentősségű dolgok is hirtelen felnagyítódnak" – foglalta össze.

 
Lakatos Júlia
 
A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója
A Méltányosság Politikaelemző Központ honlapja
 

Lakatos nem gondolja, hogy Pesty László lett volna az elindítója ennek, ő csak egy eleme a folyamatnak. A ősfideszsesnek is nevezhető dokumentumfilmes korábban nagy leleplezéseket ígért, ezek azonban – néhány bizonytalan morzsától eltekintve – elmaradtak.

A szakember inkább úgy vélekedik, hogy a politikatudományban domináns pártoknak nevezett, olyan nem feltétlenül antidemokratikus pártok esetében, amelyek egymás után háromszor is kormányt alakíthattak, jellemzően megindul egy degenerációs folyamat. Ez, úgy tűnik, a Fidesz esetében most jött el – véli Lakatos, hozzátéve, hogy ebből még visszajöhetnek, de megfelelő választ a helyzet kezelésére még nem találtak.

Az ellenzék próbál minél több dominót ledönteni a sorban, hátha eljut Orbán Viktorig, míg a kormány igyekszik megálljt parancsolni a kígyózó dominó-sornak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakatos Júliával
2024.03.29., péntek 8:30
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert