„Klubrádió
Reggeli gyors

Kövér László mentális állapotáról akar igazolást az ukrán külügy

6/06/2022 08:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miután Kövér László arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek "személyes, pszichés problémája van", reagált az ukrán külügy: Oleh Nikolenko szóvivő úgy fogalmazott, hogy Kövér kijelentésére csak az elmeállapotát dokumentáló igazolás birtokában tudnak reagálni. Egyébként nem meglepő, hogy a magyar kormány Ukrajnát sározza és "az oroszok szennyesét mossa", mert az ország a történelemben többször is a gonosz oldalára állt – tették hozzá.

Miután Kövér László házelnök Hír Tv-s interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt úgy jellemezte, mint akinek „személyes pszichés problémája van”, szinte azonnal reagált rá Zelenszkij kabinetje: a magyar házelnököt álpolitikusnak és tiszteletlennek nevezve – számol be az adok-kapok legfrissebb fejleményeiről az orosz nyelvű RTVI. Az ukrán külügyminisztérium pedig a magyar házelnöktől a pszichés állapotát igazoló diagnózist követelte csípős válaszában. Oleh Nikolenko szóvivő úgy fogalmazott, hogy Kövér kijelentésére csak az elmeállapotát dokumentáló igazolás birtokában tudnak reagálni. Kövér László ebben a bizonyos interjúban kifogásolta, hogy Zelenszkij nem kér, amikor segítségért fordul másokhoz, hanem szerinte „követel és fenyegetőzik”. Az RTVI szó szerint idézi Kövér szavait. Andrij Szibiha, az ukrán elnök kabinetjének helyettes vezetője emellett szóvá teszi a magyar katonák Csernyihivben és Korjukivkában végrehajtott vérengzéseit, a II. világháborús tömeggyilkosságot, ami szerinte „fasiszta DNS-re” utalhat. „A történelem előre megy, Ukrajna pedig győzni fog” – mondta, hozzátéve: az ilyen figurák a történelem szemétdombjára kerülnek – fogalmazott Kövérre utalva az ukrán politikus. Az ukrán külügy nem mellesleg hozzátette: ha tágabb kontextusba helyezik az incidenst, akkor sajnálattal kell megállapítaniuk, hogy a magyar politikusok kitartóan sározzák be Ukrajnát, viszont Oroszország bűneit fehérre mossák. De ezen már nincs is miért meglepődni, hisz a magyar történelem azt igazolja, hogy nem egyszer a gonosz oldalára sodródott az ország – közölték.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Vérben, illetve feltehetően borban vagy piros gyümölcslében „úsztak” és táncoltak tüntetők, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszpárti politikáját támadták Varsóban a magyar nagykövetség előtt tartott performansszal – számolt be az Európai és az Ukrán Pravda. Az Euromaidan Warszawa pár tucatnyi aktivistája az ellen tiltakozott rendkívül látványos utcai előadással, hogy Orbán elérte, továbbra is vehessen orosz olajat az ország, és még Kirill pátriárkát is levetette az oligarchák elleni, hatodik szankciós listáról. A demonstrálók erre úgy reagáltak: a Barátság a világ legvéresebb olajvezetéke. Az utcán pedig egy nagy átmérőjű csővezetéket állítottak ki, amelyből az ukrán vért jelképezve bor vagy gyümölcslé folyt. Orbán-, Putyin- és Kirill pátriárka-álarcot húztak magukra a performansz résztvevői. „Orbán” invitálta a jelenlévőket, jöjjenek és táncoljanak az ukránok csontjain, amit vérrel/borral/gyümölcslével locsoltak le, és közben Kis Grófó zenéjére ropták. Az egyik szervező a Pravdának elmondta, hogy a világ figyelmét akarják felhívni arra, miként látják ők, az ukránok Orbán politikáját. Miközben mások Ukrajnának segítenek, hogy legyőzhessék az oroszokat, addig Magyarország elég egyértelműen oroszpárti állásponton van.

Lech Wałęsa volt lengyel elnök szerint fel kellene oszlatni az Európai Uniót és újat létrehozni Németország és Franciaország vezetésével, de Lengyelország és Magyarország nélkül – mondta el a lengyel Interia című portálnak, amit az orosz Ria Novosztyi és az „orosz Nézőpont”, a Kreml-barát Vzlgjad.ru is ismertetett. Szerinte ugyanis nagy hibát követ el az Európai Bizottság, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap pénzeit mégiscsak odaítéli Lengyelországnak. „Már megint nem hallgatnak rám, hiába mondom” – fogalmazott az interjúban. „Ennek továbbra is feltétele kell, hogy legyen az uniós értékek tisztelete. Ha kötelezettségeinket teljesítjük, csak akkor vegyenek fel minket az újonnan létrejövő szövetségbe” – mondja Wałęsa. Jogállam nélkül milliárdokat kapni az Uniótól kidobott pénz, mert megint el fogja lopni a kormány – fogalmazott a volt lengyel államfő.

Az „orosz Nézőpont” megírta azt is, hogy 24 milliárd euró vissza nem térítendő és 11,5 milliárd euró hitel jár Lengyelországnak. Mint ismeretes, a magyar kormány helyreállítási terve nem felelt meg az Európai Bizottság által támasztott feltételeknek.

Raja Krishnamoorthi, Illinois állam demokrata képviselője azzal fordult Antony Blinken külügyminiszterhez, hogy vizsgálják meg, milyen eszközzel lehet a magyar kormányt rábírni arra, hogy elfogadja a hatodik szankciós csomagot Oroszország ellen – írja az Ura.ru orosz portál a Russia Today-ben is megjelent közleményre hivatkozva. Arról nincs friss hír, hogy miután a magyar kormánynak engedve megszületett az uniós egyezség, a képviselő továbbra is szükségesnek tartja-e a magyar kormány ellen akár szankciók kivetését.

Az Eurosporttól kezdve az ázsiai portálokig rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy megrökönyödve fogadta az angol csapat, amint a szombati, magyarok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen a Puskás Arénában szurkoló több mint 30 ezer gyerek kifütyülte a rasszizmus ellen térdeléssel tiltakozó játékosokat. A szövetségi kapitány, Gareth Southgate sajtótájékoztatóján egyrészt különösnek találta, hogy gyerekek részt vehettek és ennyien a meccsen, miután az európai szövetség éppen rasszista incidensek miatt zárt kapus büntetést szabott ki a magyar válogatottra, másrészt megjegyezte, nem tartja helyesnek, hogy a 14 év alattiakat a felnőttek befolyásolják például egy ilyen meccsen is.

A már-már szélsőségesen konzervatív Washington Timesban írt véleménycikket Kovács Zoltán a liberálisokat és a sajtót bírálva, akik szerinte tébolyodottak, legalábbis a kormány nemzetközi szóvivője ezt a következtetést vonta le az Orbán-kormányról szóló kritikákat olvasva. A cikket természetesen az MTI és a kormánypárti sajtó is nagy terjedelemben hozta le.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2022. június 6-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd