„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kísért a fideszes múlt a VII. kerületben

16/02/2021 23:27

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

"Elígért” egy épületet az előző, fideszes önkormányzat, ezért lemond annak bérleti jogáról a Freeszfe, a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi szellemiségét őrző csoport.

2021. február 16. Megbeszéljük - részlet 21.02.16. Niedermüller Péter
00:00
00:00

Még az előző, fideszes önkormányzat újíttatott fel egy épületet a VII. kerületi Damjanich utcában 800 millió forintért, állítólag azért, hogy ott kapjon helyet a Molnár Antal Zeneiskola. Erről testületi határozat azonban nem született – állítja határozottan Niedermüller Péter, a DK-s új polgármester. Épp ezért az épület bérleti jogát megpályáztatták, a pályázatot a Freeszfe Egyesület nyerte meg. Most azonban úgy döntött a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi szellemiségét képviselő egyesület, hogy lemond a bérleti jogról, mert az egész ügy egy politikai frontvonallá vált.

Niedermüller Péter úgy véli, hogy az egyesület döntése érthető, de sajnálatos. Azt jelzi, hogy a Fidesz erőszakos, gusztustalan, gátlástalan kampánya hatásos, bevált az a politikai hangulatkeltés, amelyben a kormánypárt eszközként használta a zeneiskolát.

Tény, hogy az épületet úgy újították fel, hogy alkalmas legyen zeneiskolának, de számos más célra is használható. Amennyiben a zeneiskola kapna ott helyet, az önkormányzat elesne a bérleti díjtól, csak papíron lenne birtokosa a Damjanich utcai háznak. Ezt a jelenlegi helyzetben a kerület nem engedheti meg magának –mondja a polgármester-, ezért új pályázatot fognak kiírni. Bárki is költözzék oda, bérleti díjat fizetnie kell, az önkormányzatnak felelősen kell gazdálkodnia a vagyonával, nem holmi ígéretekre hagyatkozni.

Niedermüller Péter azért is sajnálja, hogy a Freeszfe máshol keres otthont, mert az egyesülettel egyfajta szellemiség is ott volt a kerületben, amelyre nagy szükség lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2021.02.16. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György