„Klubrádió
Megbeszéljük...

Niedermüller: Térjen már észhez a kormány!

8/12/2020 20:07

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Megtiltotta az adóemelést az önkormányzatok számára a kormány. Közben törvény írja elő, hogy az adókat évről-évre igazítani kell az inflációhoz. Most mi legyen?

2020. december 08. Megbeszéljük - részlet 20.12.08. Niedermüller Péter
11:04
00:00

Alkotmánybírósághoz akar fordulni a VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, illetve az önkormányzat, mert nem világos, hogy mit kell és lehet tenni az adókkal. Már más önkormányzatok, illetve egy önkormányzati szövetség is vizsgálja a kérdést. A kormány ugyanis egyre több bevételi lehetőséget von el a helyhatóságoktól, az önkormányzati választások óta rohamtempóban. A VII. kerület DK-s polgármestere segélykiáltásnak is szánhatta a lépést, miközben persze nem tett mást, csak betartotta a törvényt, amely szerint az inflációhoz kell igazítani az adókat, vagyis rendszerint emelni kell azokat csekély mértékben.

Niedermüller Péter kimondta hangosan, amit minden gondolkodó ember tud: a kormány a pénzelvonással nem az ellenzéki önkormányzatokat bünteti, hanem az embereket. Akik között ott vannak a kormánypárti szavazók is. Az Orbán-kormánynak esze ágában sincs az együttműködés – állítja a polgármester. Hogy miért Erzsébetvárosban borult ki a bili? Itt található az utóbbi időben már hírhedtté vált bulinegyed. A járvány visszavetette a turizmust, a buliturizmust is, rengeteg vállalkozás kényszerült lehúzni a rolót. Ezzel az önkormányzat bevétele is csökkent. Jó hír persze, hogy több szempontból is tisztább lett a városrész. A kevesebb bevételből kellene normálisan üzemeltetni a kerületet. Nem kérdés, nem fog menni.

A járványveszély miatt most nem lehet látványosan nyomást gyakorolni a kormányra. Mondjuk békeidőben sem, mert a nyomásgyakorlás csak demokráciákban működik. Marad a jogi út.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.12.08. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György