„Klubrádió
Reggeli gyors

Ki az autókkal a rakpartról!

5/11/2020 13:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Civil szervezetek kérik, hogy a pesti alsó rakpartot engedjék át a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. Egyelőre csak hétvégente.

2020. november 05. Reggeli gyors - részlet 20.11.05. Sebők Máté
08:04
00:00

Májustól minden hétvégén kitiltották az autóforgalmat a pesti alsó rakpartról, hogy a gyalogos és kerékpáros városlakók vehessék birtokukba. Az intézkedés fogadtatása kedvező volt, a közelben lakók jelezték, hogy sokkal tisztább olyankor a levegő, javult a környezet állapota. Közvélemény-kutatás mutatta, hogy a budapestiek 73 százaléka egyetért a hétvégi autómentesítéssel, 59 százalék pedig hétköznapra is kitiltaná a gépjárműforgalmat a rakpartról.

Ilyen ismeretek és tapasztalatok birtokában írt levelet Karácsony Gergely főpolgármesternek 22 civil szervezet, amelyben azt kérték, hogy a téli időszakban is tartsa fenn a bevált gyakorlatot, azaz a hétvégi napokon legyen a gyalogosoké a rakpart. Októberben, a hideg esős napokon sem tűntek el a sétáló, kikapcsolódásra vágyó budapestiek onnan, az igény tehát megvan. A járvány idején különösen fontos lenne, hogy az emberek ki tudjanak mozdulni otthonról és szellősen, egymástól megfelelő távolságot tartva tudjanak egy kicsit kikapcsolódni a lakóhelyük közelében.

Sebők Máté, a Közlekedő Közhasznú Egyesület tanácsadója elmondta, hogy hosszabb távon azt szeretnék, ha a gyalogosok teljesen birtokba vehetnék a rakpartot. Most létezik olyan elképzelés, hogy kétszer egy sávot meghagynának az autóforgalom számára, de ezt ők nem tartják jó ötletnek. Véleményük szerint egy hídjavítás, vagy közműfelújítás a legjobb teszt, mert olyankor hetekre, hónapokra is le kell zárni a rakpart hosszabb szakaszait. Ezek a tesztek pedig azt mutatják, hogy a város túléli a lezárást, a forgalom átterelődik, az autósok találnak maguknak más útvonalat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.11.05. 08.35.
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás