„Klubrádió
Reggeli gyors

Új és nagyobb árhullám jöhet a Dunán

28/05/2019 10:14

| Szerző: Klubrádió

A hét elején kezdődött esőzés miatt rövid időn belül ismét felduzzadhatnak a magyarországi folyók. Ha bejönnek a számítások, a hét végén Budapesten le kell zárni az alsó rakpartot.

2019. május 28. Reggeli gyors-részlet/Interjú Siklós Gabriellával
03:51
00:00
Az elmúlt napokban Budapestnél levonult már egy árhullám a Duna magyarországi szakaszának felső szakaszán, és most Paks alatt jár, hamarosan Bajánál tetőzik. Budapesten 572 centiméter volt a vízszint, vagyis 70-80 centivel az alsó rakpart pereme alatt maradt így azt nem kellett lezárni.

Ezzel azonban valószínű, nincs vége, mert a Duna vízgyűjtő területein a hét elején újból elkezdett esni az eső, és a szakemberek elég jelentős, helyenként 40-60 milliméter csapadékot jósolnak a következő két napra. Ha ez így történik, akkor a folyó rövid időn belül ismét felduzzadhat – mondta a Reggeli gyorsban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A friss eső újabb árhullámot indíthat el, miközben eleve magas a vízszint, tehát az újonnan a Dunába zúduló víznek nem jut elég hely, amiből nagy baj lehet a folyó felső szakaszán, ahol belép az országba. Ezen a részen másod-, akár harmadfokú készültségi szintre is számítani kell, Budapesten pedig a hét legvégén az alsó rakpart szintjét is elérheti a Duna – ebben az esetben majd le kell zárni a parte menti részeket. Mindez azonban egyelőre csak feltételezés, az árhullám mértéke a következő 36-48 órában dől el – tette hozzá.

A Tiszán hasonló a helyzet, ott is levonulóban van egy árhullám, amely kedd reggel nagyjából Tokajnál tartott. Egyelőre jó hír, hogy a kisebb oldalfolyók, a Túr, a Kraszna, a Szamos, a Bodrog és a Sajó most nem hoz igazán sok vizet, de ez is változhat, hiszen a kárpátaljai vízgyűjtő területeken is jelentős csapadék várható a következő egy-két napban. Valószínű, tehát hogy újabb árhullám indul el, ami a Tiszán kívül elsősorban a Bodrogot és a Sajót érinti majd.

Mindenhol újrakezdődhet a múlt heti helyzet, kicsit magasabb vízszinttel, de a következő hat napban ameddig a szakemberek előrelátnak – rendkívüli helyzetre nem kell számítani – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Reggeli gyors/Interjú Siklós Gabriellával
2019. május 28., kedd 07.20.
riporter: Dési János