„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: 2022 után nem biztos, hogy finanszírozható marad a város

16/10/2020 21:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Egyfelől van egy konkrétum, nagyjából 100 milliárd forintos elvonás ebben az önkormányzati ciklusban, és vannak homályos ígéretek 50 milliárd forintnyi fejlesztésre, ezek vagy megvalósulnak, vagy nem. Azt kérik a kormánytól, hogy amit neki kellene finanszíroznia, azt hadd finanszírozhassa a főváros hitelből – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

2020. október 16. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.10.16.)
13:32
00:00

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kiadta utasításba, hogy a nagyobb idősotthonokban meg kell szervezni a gépi lélegeztetést – elsőként erről kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert az Esti gyorsban. Elmondta: igyekeznek megoldani, de az állam megint az önkormányzatok nyakába varr olyan feladatokat, amelyeket neki kellene ellátnia. Az idősotthonokban a teljes tesztelés, védőfelszerelés-vásárlás állami feladat, de ennek híre-hamva nincs. Ráadásul ezek szociális intézmények, és a lélegeztetés még az egészségügyben is külön szaktudást és eszközállományt igényel. Két-három fővárosi intézményt érint ez a szabály, amelynek igyekeznek megfelelni, de nem rendelkeznek ilyen szakértelemmel, mint ahogy nem is elvárható tőlük, hiszen ezeken a helyeken gyógytornászok és szociális munkások dolgoznak. Önmagában ez rossz hír, mert úgy tűnik, hogy az egészségügyi ellátórendszer kezd a kapacitás végéhez érni – vélekedett a főpolgármester.

Amikor arról írt, hogy a kormány gyámság alá helyezné a fővárost, azt úgy értette Karácsony Gergely, hogy a főváros pénzét elveszik, majd a felét visszaadják azokra a fejlesztésekre, amelyek szerintük is fontosak, de nem úgy, hogy az önkormányzat saját hatáskörében, saját tulajdonában valósíthatja meg ezeket, hanem állami beruházások lesznek, aztán ők a pálya széléről zsűrizhetik, hogy mit és hány milliárdért hoztak össze Mészáros Lőrincék.

A kormány ebben az önkormányzati ciklusban körülbelül 100 milliárd forintot von el tőlük, „nem arról van szó, hogy nem kapunk pénzt, hanem elveszik a miénket”. Ezért azt akarták elérni, hogy ezt az adót csökkentsék, vagy tegyék lehetővé, hogy kivethessenek válságkezelő adót a vírus által nem érintett ágazatokra. Egyiket se támogatták. Arra a kérdésre, hogy mire számítottak a kormánytól, a főpolgármester úgy válaszolt: itt élünk ebben a rendszerben 10 éve, nem vagyunk tökkelütöttek, de minden pillanatban képviselni kell a város érdekét. Ráadásul az a javaslat, amelyet megpróbáltak érvényesíti a kormánnyal folytatott tárgyalásokon, „a budapesti Fidesz-frakció javaslata volt” – tette hozzá.

Az Európai Fejlesztési Bankkal (EBRD) kitárgyaltak egy jelentősen kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukciót; ehhez is kormányengedély kellene, és azt se kapták meg. Nem adják fel, benyújtják a hitelkérelmet az EBRD-hez, és bemutatják a budapestieknek részletesen, mi az, amire a kormány épp nemet mond. Ehhez kapcsolódóan hozzátette: trolik és villamosok megvásárlásáról 2019 közepén, még Tarlós István idején született kormányzati elhatározás. Tehát nemcsak arról van szó, hogy a kormány nem tartja a szavát, hanem azt sem engedi, hogy a főváros kedvező hitellel beszerezze ezeket a járműveket – emelte ki a főpolgármester. A parlamenti többség egyetértése nélkül nem tudnak pénzhez jutni.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: nem vagyunk hülyék, nem akarunk a város ellen dolgozni, ha a kormány a budapesti adófizetők pénzét „elrabolva” megvalósít bizonyos fejlesztéseket, akkor ezt nem akadályozzák meg. De az említett 100 milliárdos elvonás mellett csupán homályos ígéretek vannak 50 milliárdnyi fejlesztésre. Az ellenzéki politikus szerint rendkívül jó áron, nagyon korszerű, alacsonypadlós járművek jönnének, sokat dobna a fővárosi tömegközlekedésen ez a fejlesztés. A teljes trolihálózatot le tudnák cserélni, a villamoshálózat 80 százalékán CAF-ok futnának. Nem tud abba beletörődni, hogy ezt a kormány nem engedi.

Idén nem fordulhat elő, hogy nem takarítják vagy nem járatják a buszokat, de a főváros megtakarításainek jelentős részét fel kell élni és 30 milliárdot zárolni kell a költségvetésből. A jövő évben is a bevétel ilyen mértékű, 20-25 százalékos csökkenésével számolnak. Nagyjából 2022-ig látnak el, de „utána nem biztos, hogy a város finanszírozható marad” – közölte Karácsony Gergely.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020

Esti gyors
2020. október 16., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János