„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: gyermeteg játékot folytat a kormány

1/10/2020 13:38

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Azt a törvényt sem tartja be az Orbán-kormány, amit saját maga hozatott. Budapest kompromisszumkész, de ragaszkodik hozzá, hogy a Városliget park maradjon.

2020. október 01. Reggeli gyors - részlet 20.10.01. Karácsony Gergely
17:58
00:00

A főváros vezetése igyekszik szövetségessé tenni a mindenkori magyar kormányt, már tett elég határozott gesztust, amikor nem ragaszkodott a Városligetben felhúzott félkész épületek lebontásához. Ahhoz viszont ragaszkodik, hogy új létesítmények ne épüljenek, a park maradjon park. Karácsony Gergelyt azért kérdeztük a Reggeli gyorsban, mert a Fővárosi Közgyűlés módosította az építési szabályzatot, amivel megtiltotta a további építkezést a ligetben, a kormány viszont hozott egy rendeletet, amellyel lehetővé tenné az újabb beruházásokat. A főpolgármester szerint ez egy gyermeteg játék a hatalom részéről, egyben a jogállamiság megcsúfolása. 2013-ban született egy törvény, amely az építési szabályok meghozatalát az önkormányzatra bízza. A kormány tehát a legutóbbi rendeletével bizonyítja, hogy azt a törvényt sem tartja be, amelyet saját maga fogadtatott el. Egyébként pedig semmi nem fog épülni, mert a ligetvédők a saját testükkel fogják megakadályozni az újabb munkálatokat.

Liget Budapest - A Magyar Zene Háza építése
MTI/Balogh Zoltán
 
 

Az egész projekt mögött a Vár elfoglalása állhat. A Magyar Nemzeti Galériának kerestek új helyet, ezt a Városligetben találták meg, ami így egy múzeum kertjévé válna. A politika le akarja tenni a névjegyét. Karácsony Gergely szerint egy 200 éves közpark több alázatot igényelne és követelne.

Szó esett az interjúban arról is, hogy akkor most van-e pénze Budapestnek, ahogy a kormánypropaganda harsogja, vagy nincs. A főpolgármester ezt is gyerekes hozzáállásnak tartja, mert a kasszába egyszerre érkeznek a bevételek, de azokat folyamatosan kell felhasználni, ahogy egy magánembernél is történik, fizetésnap után van pénz, a hó végén esetleg már nincs. Ráadásul a főváros meglévő pénzének egy része nem is költhető el, mert az a beruházások fedezete. Az a nagy különbség a kormány és az önkormányzatok között, hogy az előbbi csillagászati összegekhez jut uniós támogatásból, az utóbbiak pedig nem kapnak ilyet. Ezért az önkormányzatok azt követelik, hogy a Magyarországra érkező támogatások felét a települések között osszák szét, például létszámarányosan, a másik felével pedig gazdálkodjék szabadon a kormány. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a pénzt nem a főváros vezetői kapnák természetesen, hanem a polgárai. Az emberek nem hülyék, a kormány nem teheti meg, hogy kivérezteti a településeket, mert azzal még nagyobb válságot generál. Nem viselkedhet így, politikai veszteség nélkül legalábbis nem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2010.10.01. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre