„Klubrádió
Megbeszéljük...

A Városliget nem építési telek

30/09/2020 22:51

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A miniszterelnök szava semmis – kommentálta Karácsony Gergely azt a hírt, hogy a kormány figyelmen kívül hagyva a főváros véleményét, tovább építkezne a ligetben.

2020. szeptember 30. Megbeszéljük - részlet 20.09.30. Horváth Csaba
11:17
00:00

A Fővárosi Közgyűlés ülése előtt néhány órával, kedden éjszaka közölték azt a kormányrendeletet, mely szerint a Liget Budapest projekt keretében tervezett további épületeket is fel lehet húzni. Az Új Nemzeti Galériáról, a Magyar Innováció Házáról és a Városligeti Színházról van szó, amelyekhez még nem kezdtek igazán hozzá. Budapest vezetése nem óhajt újabb monstrumokat a Városligetbe, azt az eredeti funkciójában szeretné meghagyni, vagyis ligetnek és nem építési teleknek tekinti – így mondta Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere. Elég nehezen vették azt is tudomásul, hogy a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza már ott van, ha nincs is kész, azokat nem akarják lebontani, de új épületek felhúzásához nem járulnak hozzá. Nem mellesleg: Orbán Viktor az önkormányzati választás után azt mondta, nem építenek semmi olyat, amit a főváros új vezetése nem akar. Ehhez képest hozták a kormányrendeletet, amit Karácsony Gergely úgy kommentált, hogy a miniszterelnök szava semmis.

Liget Budapest Projekt - Épül a Magyar Zene Háza
 
MTI/Városliget Zrt.
 
 

A Fővárosi Közgyűlés ezután átírta a Városligetre vonatkozó építési szabályzatot az eredeti szándék szerint, tehát megtiltotta a további építkezéseket. A Fidesz frakciója azzal próbált érvelni, hogy fölösleges ilyen döntést hozni, mert úgyis ott van már a kormányrendelet. Horváth Csaba álláspontja szerint azonban az a jogi helyzet, hogy az önkormányzatok működését kétharmados törvény szabályozza, benne azt is, hogy mihez van joguk. Az építési szabályzat megalkotása ilyen jogkör. Vagyis kormányrendelettel, ami alacsonyabb rendű jogszabály a törvénynél, nem lehet felülírni a közgyűlés által elfogadott építési szabályzatot.

Úgy tűnik, hogy a kormány elszánt, folytatja a városligeti csatát, Karácsony Gergely véleménye szerint szembe megy az ország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával, nem utolsó sorban a választói akarattal. Budapest ugyanis azt akarja, hogy beton helyett maradjon meg a zöldterület.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020.09.30. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György