„Támogassa
Reggeli gyors

Kálmán: Világszégyen, hogy a bajban a kormány nyerészkedik rajtunk

3/11/2022 15:01

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Demokratikus Koalíció rezsimentő alapot hoz létre. Minden körzetben lesznek olyan rezsipontok, ahol jelentkezni lehet a támogatásért azoknak, akiknek vagy ennivalóra vagy rezsire van csak pénzük. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, az árnyékkormány szóvivője a Reggeli gyorsban azt mondta, Orbán Viktor a Gazprom nyereségét tartja szem előtt, nem pedig a magyarok megélhetését, hiszen már mindenhol lement a gáz ára, míg a magyarok hétszeres árat fizetnek.

2022. november 03. Reggeli gyors - részlet 22.11.03. Kálmán Olga
14:13
00:00

A Demokratikus Koalíció által létrehozott rezsimentő alapról kérdezték a Reggeli gyorsban Kálmán Olgát, a párt árnyékkormányának a szóvivőjét, aki elmondta, hogy azoknak gyűjtenek pénzt, akik "bajban vannak". A rezsialapot nem a párt, hanem a párt politikusai kezdték feltölteni, akik több mint tízmillió forintot tettek bele, azóta pedig magánszemélyektől, aktivistáktól több millió forint érkezett a számlára.

Kálmán Olga
 
Kálmán Olga
 

 

A rezsimentő alapról Kálmán elmondta, hogy sokkal jobban örült volna, ha "tehetséggondozási alapot", vagy olyat hozhattak volna létre, ami "a jövőbe mutat", aminél érdem szerint tudnak jutalmazni, de szerintük decemberre sok család elérkezik oda Magyarországon, hogy döntenie kell: élelmiszert vesz, vagy rezsit fizet. "Karácsonyra bevásárol, vagy fűtésszámlát fizet".

A rezsi támogatására majd rezsipontokon lehet jelentkezni. Kálmán elmondta, hogy a DK a legnagyobb ellenzéki párt, rengeteg tagjuk van, és minden körzetben van DK-iroda is, amik segítenek majd megvalósítani a támogatást. Az alapot november 15-ig feltöltik, és majd ezután fogják látni, hogy kinek kell adni a rezsiszámlát, de már most jelezte az EP-képviselő, hogy "lesznek olyan szempontok, amik átláthatóvá teszik, hogyan és miként lehet igényelni". Mert nem az a lényeg, hogy ki a DK szimpatizáns, mivel nem párt alapon megy a támogatás, hanem rászorultsági alapon.

Kálmán szerint az "önmagában világszégyen, hogy amikor bajban vagyunk, a kormány nyerészkedik rajtunk". "A világpiaci ár rohamosan csökken. Nálunk nem. Itt maradt a hétszeres áremelés, mert Orbán Viktornak fontosabb a Gazprom haszna, mint az emberek megélhetése. Ez van!" - mondta Kálmán Olga.

Hogy hogy ilyen magas maradt a gázár, amikor a piaci ár ezt nem indokolja? - tette fel a kérdést Kálmán Olga, aki a műsorvezető felvetésére, hogy a költségvetésben nem olyan széles a mozgástér, hogy le lehessen vinni az árát, azt mondta, a költségvetés valóban "egy nehezen mozduló nagy hajó", de érdekesnek nevezte, hogy máskor, amikor a költségvetést kell módosítani, akkor "Semjén Zsolt egy éjszaka úgy ébred fel, hogy aláírt öt törvénymódosítást, ami reggelre bent van a parlamentben, másnap meg el is fogadta a fideszes többség".

A DK parlamenti képviselője beszélt az ellenzéki politizálásáról, amiről azt mondta, ők folyamatosan jelen vannak az után, meghallgatják, hogyan lehet egy-egy településen segíteni, és ha van képviselőjük, városvezetőjük, megpróbálnak segíteni, és megjegyezte, hogy minden karácsonykor van jótékonysági akciójuk is.

Szóba került, hogy közösen tervez-e valamit az ellenzék, amire azt válaszolta, hogy tudomása szerint a többi párt beszélt arról, hogy most nincs itt az összefogás ideje, szerinte is most nem az összefogás, hanem a cselekvés ideje jött el. Hogy csatlakoznak-e Hadházy Ákos tévés akciójához, arra azt mondta, aki teheti és DK-s, legyen ott!