„Támogassa
Utcafront

Jöjj el hát, ma rád Chicago vár!

6/03/2022 15:40

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Mi a közös Chicagóban, az R-klubban, Csetnekben, a Budai Várban és a 8. kerületi Déri Miksa utcában? Hát az Utcafront. Chicagótól a "Pesti csikágótól" nem messze lévő Déri Miksa utcáig vezetett minket Rózsa Péter.

2022. március 05. Utcafront (2022. március 05., szombat 17:00)
51:37
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Chicago I. rész – Sylvester Ádám építésszel amerikai városi sétára indultunk.

Chicago Fotó: Pixabay
 

A legendás R-klub, ahol speciel a műsorvezető, Rózsa Péter először hallhatta Cseh Tamást – nos ez a Budapesti Műszaki Egyetem R-szárnyépületében működött. Erről hallhattunk építészettörténeti részleteket Kelecsényi Kristóf művészettörténésztól. 

Cseh Tamás és Bereményi GézaCseh Tamás és Bereményi Géza
 

A legek temploma a felvidéki Csetneken található. Ebben a kisvárosban meglepően nagy, a legnagyobb templom, amelynek belső tereit viszont a legtöbb freskó díszíti – Torma Tamás újságíró, építészeti szakíróval mentünk templomnézőbe. 

Számos épületet nyilvánított védetté a főváros február végi döntésévelFerkai András építészettörténész beavatott a részletekbe, többek között azt is megvilágította, hogy nem az adott épület kora a döntő, hiszen egy kortárs mű is kiérdemelheti a védettséget. 

Mégsem lesz Gellért-hegyi sikló. A váratlan döntéssel legalábbis a Fővárosi Önkormányzat a ködös jövőbe küldte a 16 éve alakuló tervet. Miért? Nem tudjuk, Mi lesz? Erről kérdeztük a kivitelező cég vezetőjét, Walton Imrét, akinek a kezéből – képletesen szólva – kivették a fánglit. 

Gellérthegyi sikló Fotó: Facebook
 

Tovább zöldül Budapest – Bartha Dorka és Kovács Tamás építészeti újságírók sorozatában ezúttal a VIII. kerületi Déri Miksa utcai park építéséről hallhattunk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2022. március 05., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta