„Klubrádió
Utcafront

Igényes városlakók akcióznak

16/01/2022 13:04

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Londonból Józsefvárosba, a Gül baba türbéjébe, Pelsőcre, a Wekerle-telepre és Várdába látogattunk el magazinműsorunkban, és egy veszprémi civil tiltakozásról is beszámolunk, mert köze van az építészethez.

2022. január 15. Utcafront (2022. január 15., szombat 17:00)
48:29
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Visszamegyünk Londonba Sylvester Ádámmal és elsőként megtaláltuk az előző nap elszállított autóját, részint pedig folytattuk a városi sétát a Hyde Park Cornertől, ahol előző héten befejeztük.

A Hyde Park Corner 1969-ben
 
A Hyde Park Corner 1969-ben
 

Budapest volt a következő helyszín, ott is az egykor (de régen volt!) elegáns Népszínház utca, ahol Kelecsényi Kristóf egy Lajta Béla által tervezett bérházat mutatott be.

Népszínház u. 19.
 
Népszínház u. 19.
 

Irány a felvidék – Torma Tamás ismét egy gyönyörű református templomot fedezett fel, ezúttal Pelsőcön.

A pelsőci református templom
 
A pelsőci református templom
 

Vissza a mai Magyarországra, de még közel a határhoz – Visegrádra látogatott az Utcafront stúdiójába, azaz a város főépítésze Füzes András volt a vendégünk, aki tavaly elnyerte a családi ház kategóriában az Év Homlokzata díjat, előtte nem sokkal pedig társtervezője volt a Wekerle-telep Kispiacának.

Füzes Gábor díjnyertes várdai háza
 
Füzes András díjnyertes várdai háza
 

Török, vagyis oszmán birodalmi építészeti emlékek nyomába szegődött Zubreczki Dávid, aki ezúttal a Gül baba felújított türbéjéről mesélt.

Kitérőt tettünk Veszprémbe, ahol valóságos csoda történt: egy, a Séd völgyébe tervezett új épület ellen gyűjtenek aláírásokat a környék és a környezetükre kényes városlakók. Nem az a bajuk, hogy a természeti környezetbe valamit építenek, hanem az, hogy a tervezett ház szerintük nem illik oda. Az igényes városlakók akciójáról Kozár Alexandra számolt be.

Látványterv az új szállodaszárnyról
 
Látványterv az új szállodaszárnyról
 
Utcafront
2022. január 15. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta