„Támogassa
Esti gyors

Iványi és a pápa – Dési János jegyzete

21/02/2022 17:58

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Kicsi hibája az Iványi Gáborék elleni, lökdösődésbe forduló adóhatósági akciónak, hogy nem pont oda mentek a gyalogok, ahová kellett volna. Nem mondjuk a Matolcsy családot és körét vizsgálják, akik látványos és szemérmetlenül állami és nemzeti bankos forrásokból gazdagodnak, hanem a lekészhez, aki a szegényeket istápolja, eteti, óvja.

2022. február 21. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete - 2022.02.21.
04:34
00:00

Mint azt a hírekben már hallhatták, a magyar adóhatóság hatalmas erővel, demonstratíve csapot le. Harminc-negyven feltűnő, sárga mellénybe öltöztetett gyalog támadt a magyar költségvetés védelmében. És mindez nagyon helyes, hiszen a közös pénz mégsem arra van, hogy egyesek könyékig turkáljanak benne, és pofátlanul fényűző életet éljenek belőle. Nem azért van, hogy apjuk, apósuk, jó barátjuk hatalmi pozícióit kihasználva, túlárazott közfinanszírozású projektekből emeljenek ki milliárdokat és milliárdokat, és vadiúj Porschéjükből a tihanyi örökpanorámás kastélyocska felé vezető úton a képünkbe röhögjenek, hogy hahó kisköcsögök, ti csak ennyit értek, és mi gépen szállunk fölétek, mert aki nem magángéppel repked, az annyit is ér.

Kicsi hibája – ez itt irónia, a fészbukolós kommentek félreértését megelőzendő –, hogy nem pont oda mentek a gyalogok, ahová kellett volna. Nem mondjuk a Matolcsy családot és körét vizsgálják, akik látványos és szemérmetlenül állami és nemzeti bankos forrásokból való gazdagodásáról éppen most számolt be a Direkt36, hanem Iványi Gáborhoz, aki a szegényeket istápolja, eteti, óvja.

Iványihoz, aki egyházának és intézményeinek több mint 12 milliárddal tartozik az állam – minden törvényt megsértve sem fizetve ki azt, ami járna nekik.

Azt Iványi is elismeri, hogy éppen azért, mert nem kapták meg a nekik járó állami pénzeket, felhalmoztak tartozásokat – oké, tartsa ezt nyilván az adóhatóság, ballagjon ki egy idősebb, szemüveges, aktatáskás, kissé őszülő, de kitűnő szakember hírében álló adóhatósági könyvelő, és vitassa meg, ki mit gondol erről a dologról. Esküszöm, hogy ha túszként elfognák Iványiék, én bármikor felajánlkozom helyette cseretúsznak.

De itt nem erről van szó, hanem a hatalom fitogtatásáról, arról, hogy tessék szíveskedni beszarni. És ha mi azt mondjuk, hogy aki szegény és nyomorult, az úgy járt, mert annyit ér innen a vadászkastélyból nézve – amit persze uniós pénzből újítottunk fel magunknak –, akkor azt is megmondtuk, hogy a támogatás, a közpénz nekünk jár, és aki a lent lévőkön akar segíteni, az ellenség.

Szokás ilyenkor azt mondani az efféle akciókban részt vevő gyalogokra, hogy szegények csak utasításra cselekednek. Árnyalnám ezt a képet. Jó adószakértőkre végszükség esetén a magángazdaságban is szükség van és a kétkezi verőemberek is találnak maguknak munkát. Nem muszáj minden ocsmányságban részt venni. És akkor nem is beszéltünk a parancskiadókról.

A NAV emberei az Oltalom előtt
 
A NAV emberei az Oltalom előtt
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A másik, hogy a keresztény hitben és szokásokban az elesettek, a rászorulók támogatása fontos és kegyes cselekedet. Első pillanatra talán jobb érzés nagy fekete autóból kiszállva püspöki áldást osztani, díszvacsorán részt venni és villával az unalmas lazacot piszkálgatni, majd a püspöki palotába megtérve még átnézni, éppen mennyi állami pénzt sikerült bezsebelnünk, mint büdös hajléktalanoknak vacsorát szerezni. De mégiscsak. Aki püspöknek állt, nyilván nem vétlenül választotta ezt a szép hivatást az orbánista maffiózóé helyett. Annak is lehet menni, és akkor senki nem kérné tőle számon, hogy elment-e az Iványiékhoz, oda zarándokolt-e, vitte-e magával a luxusingatlanokra, a nagyképűségre és világi hívságokra közpénzből megkapott milliárdokat, hogy aztán Iványiékkal egy kicsit elmélkedjenek Jézusról.

„A szegénységben ott van Jézus jelenléte, aki bár gazdag volt, szegénnyé vált. A világ szemében az elesettek keveset érnek, pedig a szegények nyitják meg előttünk a paradicsom kapuit, ők jelentik az útlevelet a mennyországba, segítésük evangéliumi kötelezettségünk!” – szólnak a pápa idevágó mondatai. Amúgy eredetileg olaszul hangzottak el, de a fent említetteknek kár lett volna lefordítani, így se, úgy se értik.

 

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. február 21-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

A hétfő este 6-ra szervezett ellenzéki demonstrációról élő videóban tudósítottunk a Facebookon.