„Klubrádió
Hetes Stúdió

A párt a legfontosabb - Neuman Gábor jegyzete

22/01/2022 15:03

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

"Akkoriban, 2003 táján, még kuratóriumok dirigáltak a tévének is meg a rádiónak is, ahol pártfunkcik fújták a passzát szelet."

2022. január 22. Hetes Stúdió / részlet, 22.01.22. Neuman Gábor jegyzete
02:57
00:00

Történt egyszer valamikor réges-régen, tán igaz se volt, hogy a köztévében műsort szerkesztettem, talán emlékeznek még rá, úgy hívták, hogy Élesben, ami egy élő talk show volt, és a Fiala, az Obersovszky, a Szombathy Pali, meg az Albert Györgyi vezették. Közügyekről szólt a vita, amely olyan volt, mint egy ókori agora, ahol a népek megvitatták a dolgaikat. Nézők is voltak, akik kérdezhettek a meghívott illetékes uraktól és úrnőktől. Jól ment a dolog egy-másfél évig, aztán kineveztek fölénk egy új közéleti igazgatót, aki szólt, hogy meg akar ismerkedni a szerkesztőséggel. Én összehívtam a társaságot, és vártuk az új főnököt, akiről semmit se tudtunk. Mindenki ott volt, kivéve az Obit (Obersovszky), és vártuk mi lesz. Aztán betoppant az új főnök. Mielőtt módom lett volna bemutatni Őt, azonnal megszólalt, hogy sziasztok, és odafordult Fialához és azt mondta: Te, Obersovszky, a Fialát leváltjuk, és addig, amíg nem jön az új műsorvezető, addig te vezeted egyedül a műsort. Mire Fiala felállt, és elküldte az új főnököt a melegebb éghajlatra, és sebbel-lobbal távozott, jól becsapva az ajtót. Mire én halkan megkérdeztem, hogy ki lesz az új műsorvezető. Mire Ő büszkén kivágta, hogy Szenes Andrea, majd ment az új főnök, ahogy jött. Képzelhetik mekkora ribillió támadt ezután a szerkesztőségben. Én rohantam az új főnök után, aki fogadott engem az irodájában, meglepetésemre. Megpróbáltam visszafogott lenni, és megkérdeztem, hogy ez a Szenes Andrea dolog komoly? Mire Ő: hát persze, mire én: miért, hiszen Szenes Andrea alkalmatlan erre a munkára, mire Ő: tartozok a Szenes Andreának, mert amikor alelnök volt, megvédett engem az elbocsátástól, odavett maga mellé titkárnak, mire én: de hát a Fiala elég jó volt, meg az Obi is, mire Ő: az nem számít, mire én: de miért kell szétbarmolni egy műsort, mire Ő: engem azért küldött ide az MDF, hogy rendet tegyek ezen a vonalon, mire én: akkor ez egy pártfeladat?, mire Ő: hát persze, a párt a legfontosabb.

Akkoriban, 2003 táján, még kuratóriumok dirigáltak a tévének is meg a rádiónak is, ahol pártfunkcik fújták a passzát szelet, és az MDF-nek is volt ehhez elég pártfunkcija. Úgy hívták az akkori új főnököt, hogy Dobos Menyhért. Most a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Vezérigazgatója, akihez a fél köztévé tartozik. Őt láttam a minap a tévében, és azt mondta a népnek, hogy Ők már felkészültek a választásokra, és mindenki megnyugodhat, mert a köztévében kiegyensúlyozott választási műsorok lesznek, és az ellenzék is ugyanannyi lehetőséget kap, mint a kormánypártok, és Ők politikailag semlegesek.

Ja, nincs tanulság, és poén se…

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2022 január 22-ei adásában hangzott el. Címlapi fotó: montázs Pixabay