„Klubrádió
Reggeli gyors

Ítélet van. És pénz?

20/11/2019 16:03

| Szerző: Klubrádió

A Questor vezérének 11,2 milliárd forintot kellene fizetnie a bíróság szerint. A döntésnek inkább csak elvi jelentősége van.

2019. november 20. Reggeli gyors - részlet 19.11.20. Dióslaki Gábor
10:12
00:00

Első fokon megállapították Tarsoly Csaba vezetői felelősségét a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vagyonvesztésével kapcsolatban. Az ítélet szerint 11,2 milliárd forint vagyoni biztosítékot kellene fizetnie. Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint a károsultak ettől még nem nyugodhatnak meg. Már az ügy nyomozati szakaszában kiderült ugyanis, hogy Tarsolynak nincs magánvagyona, még a lakás is, amelyben élt, egy offshore cégé volt. Nagyon kétséges, hogy mennyi pénzt lehet rajta behajtani, ledolgozni ugye nem tudja, tehát az ítélet nem sokakat boldogít. Az elvi jelentősége azonban nagyon fontos. Tudniuk kell az embereknek, hogy egy ítélet megszületik, még akkor is, ha a bíróság évekig húzza az eljárást, vagy szándékosan, vagy akaratlanul.

A bíróság indoklása szerint Tarsoly Csaba az ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el. Dióslaki Gábor hangsúlyozta, hogy nem tőzsdézett, hanem egyszerűen csalt a cégvezér. 70 milliárd forint értékű kötvény kibocsátására volt engedélye, de ő 210 milliárdnyit forgalmazott, ezt nevezik túlforgalmazásnak. Olyan, mintha egy autót háromszor adott volna el. A pénzt pedig táskában kihordta a cégből. Mindebből a felügyelet semmit nem vett észre, hivatalosan biztosan nem, tarsoly egy véletlen folytán bukott le, azaz saját magát buktatta le egy félreértés miatt.

Kérdés lehet, hogy miért nem állt le és tűnt el időben? Dióslaki Gábor szerint egyfajta piramisjáték volt, amit Tarsoly űzött, az ilyesmit nem könnyű abbahagyni, hiszen mindig új, friss befizetésekre van szükség.

A másik kérdés, hogy hol lehet a pénz? Nos, erre vannak információk. Az dokumentálható, hogy hová érkeztek a befizetések. Ezek egy részéből a cégcsoport más, kevésbé jövedelmező részeit finanszírozta, ezen kívül focicsapatot tartott fenn, ahol zsebbe is fizetett. Egy rész pedig eltűnt, nagy valószínűséggel politikusi zsebekben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2019.11.20. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre