„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészáros a Balatonon

4/10/2019 09:46

| Szerző: Klubrádió

Lassan nem lesz már szabadstrant a Balatonon, minden talpalatnyi helyet beépítenek, fizetővé tesznek. No, nem az önkormányzatok, hanem egy érdekcsoport.

2019. október 04. Reggeli gyors - részlet 19.10.04. Hargitai Miklós
08:24
00:00

Azt sem tették közzé, hogy pontosan miről tárgyal Balatonszemes önkormányzata, azt meg különösen nem, hogy milyen döntést hozott. Bár nem lehet kétség afelől, hogy „megfelelő” döntést, miután a testület többsége a Fideszhez húz, bár formailag független.

A Népszava újságírója, Hargitai Miklós mondta el a Reggeli gyorsban, hogy mi szivárgott ki eddig. Szemesen van a Vadvirág kemping. Ezt a területet nézte ki magának egy Mészáros Lőrinchez köthető befektetői kör, hogy luxusszállodát és villaparkot építsen. Ehhez kell az önkormányzat asszisztálása, mert módosítani kell a rendezési tervet, meg kell emelni az engedélyezett épületmagasságot, növelni kell a beépíthető terület arányát, stb. A befektetők készséges partnerre találtak Takács József polgármesterben, akinek családjában egyébként legújabban kábítószer-ügyek merültek fel. A tegnapi testületi döntéseket még nem hozták nyilvánosságra. A lakók és nyaralók persze nemigen örülnek annak, hogy az 1500 fős falura rászakad a luxustömeg. Elvész a csend, a nyugalom, az egésznek a romantikája.

A balatonszemesi példa nem egyedi. Szinte az egész parton ez folyik. Annak idején egy cégcsoport felvásárolta szinte az összes balatoni kempinget. Hogy, hogy nem, ezek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, vagy a hozzá közeli cégekhez kerültek, és akkor elindult a gőzhenger. A Balaton-törvényt úgy módosította a Fidesz kétharmad, hogy az jó legyen Mészáros terveinek, már csak a településeknek kell átalakítaniuk a rendezési terveket. Már nem kell szabadon hagyni a parti sávot, akármit lehet építeni kacsalábbal, vagy anélkül.

Már csak az a kérdés, hogyan mernek mindent megtenni a lakosság érdekei ellen, a tiltakozások ellenére a polgármesterek, ráadásul a választás előtt? Ehhez csak egy adalék Hargitai Miklóstól: Balatonszepezden még polgármesterjelölt sincs...

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/H.Szabó Sándor.

Reggeli gyors
2019.10.04. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert