„Klubrádió
Megbeszéljük...

Heisler András: A közös múlt köt minket össze, nem a fajiság

25/07/2022 18:02

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke találkozót kért Orbán Viktortól, hogy a miniszterelnöktől magyarázatot kapjon annak Tusnádfürdőn elhangzott "kevert fajúságót" említő beszédére. Ugyanis a zsidó közösséget felzaklatja, hogyha ilyen kifejezéseket hall vezető politikustól – mondta Heisler András a Megbeszéljük című műsorban. Nincsenek illúzió abban a tekintetben, hogy Orbán bocsánatot fog-e kérni a szavaiért.

2022. július 25. Megbeszéljük részlet - 2022. 07.25. Heisler András
10:46
00:00

"A zsidó közösség tagjainak feláll a szőr a hátukon, hogyha meghallják a kevert fajú kifejezést" – mondta Heisler András. A közösség véleményét tolmácsolta, mikor azt mondta, súlyosak és értelmezhetetlenek a miniszterelnök tusnádfürdői kijelentései. A Mazsihisz kiáll amellett, hogy semmilyen kisebbséget ne diszkrimináljon a hatalom, ezért az elnök személyesen is magyarázatot kíván kérni Orbán Viktortól.

A történelmi tapasztalat megmutatta, hogyha a hatalom fajiság alapján határozza meg, hogy ki tartozik a közösségéhez, az nemzeti öncsonkítással ér fel. A magyar nemzetet a közös fájdalmak és a történelem köti össze, nem pedig a vér – véli a Mazsihisz elnöke.

Heisler a kilencedik osztályos biológia-tankönyvre hivatkozik, ami azt tanítja, hogy a ma élő emberiség minden tagja egy fajba tartozik. Az ember biológiai tulajdonságait a fizikai, míg a társadalmi jellegzetességeket a kulturális antropológia vizsgálja. Problémát jelent, hogyha valaki ezt a két tudományt megpróbálja keverni – mondta Heisler.

A Mazsihisz elnöke szerint a jelen kihívásai közepetette – mint a háború, a gazdasági és energetikai válság – szorosabb összetartásra lenne szükség a szűkebb nemzeti közösségben, nem pedig megosztottságra. A magyar társadalom harmonikusabban működne, ha egy kisebbség sérelme esetén más közösségek tagjai kiállnának mellette – mondta.

Bolgár György riporter felvetésére, miszerint az erre fogékonyak közt vajon meg fognak-e jelenni a miniszterelnökéhez hasonló szélsőséges vélemények, Heisler úgy reagált, hogy az egész társadalom szellemi állapotára károsan hat, hogyha vezető politikus ilyen kétértelmű kifejezéseket enged meg magának.

Ugyanakkor Heislernek nincsenek illúzió abban a tekintetben, hogy a miniszterelnök bocsánatot fog kérni, és visszavonja szavait. A magyar politikai kultúrában sajnos nem bevett gyakorlat az önkritika. A Mazsihisznél már tanácskoztak azon, hogy érdemes volna-e más vallási vezetőkkel együtt kiállni a diszkrimináció ellen, de még nem született határozat a kérdésben – mondta Heisler.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Heisler Andrással
2022. július 25., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György