„Klubrádió
A lényeg

Orbán Tusványoson: 2030-ra szétesik a Nyugat

23/07/2022 10:24

| Szerző: Klubrádió

2019 után 2022-ben újra beszédet mond Orbán Viktor szombaton délelőtt az erdélyi Tusnádfürdőn, a 31. Tusványos fesztivál zárónapján. Idei beszédében a miniszterelnök a Nyugat hanyatlásáról, valamint arról beszélt, hogy 2030-ra Magyarország az EU nettó befizetője lehet, míg a Nyugat szétesik.

"Megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak". Idei Tusványoson tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Nyugat hanyatlásáról beszélt, amelyet bár sokszor hallhattunk már, most azonban anyagi és hatalmi szempontok alapján ítéli végzetesnek a helyzetet. Orbán szerint "a rivális civilizációk kitanulták a nyugati technológiákat, de az értékrendszert nem vették át" – foglalta össze.

 
Orbán Tusványos 22.07.23.
Fotó: Klubrádió/Molnár Tamás
 

A legfájóbb ebben az a miniszterelnök szerint, hogy elvesztettük az energiahordozók feletti ellenőrzést.

A tömegben "Erdély román föld!" transzparens jelent meg.

"Több a temetés, mint a keresztelő"

Magyarország problémáiról beszélve elmondta, hogy a demográfiai adatok nem kedveznek Magyarországnak, "több a temetés, mint a keresztelő". Természetesen a migrációt sem hagyta ki, amely szerinte ketté osztotta Európát, és "ha nem vigyázunk, ellakják tőlünk a Kárpát-medencét". "A Nyugat kettévált", az egyik felében európai és Európán kívüli népek élnek együtt, amelyeket Orbán szerint már nem lehet nemzeteknek nevezni. Ott 2050-re a nagyvárosokban már 50 százalék fölé emelkedik a "nem európai" emberek aránya – állítja a kormányfő.

A Nyugat elköltözött

A miniszterelnök szerint ott már csak a poszt-Nyugat maradt, a Nyugat Közép-Európába költözött. A miniszterelnök azt állítja, hogy "olyanná akarnak minket tenni, mint ők". Brüsszel a Soros-féle csapatokkal kiegészülve ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat.

"Nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk azok lenni"

"Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúak lenni" – fejtegette iszlám- és migrációellenes nézeteit a miniszterelnök. "Arra kérem önöket, hogy ne engedjük magunkat megtéveszteni. Háború van, háborús infláció, de ez paravánt húz közénk és a migráció és a gender közé" – mondta a miniszterelnök, aki szerint az igazi csata a migrációval kapcsolatban és a genderkérdésben zajlik, a háború és az új konfliktusok kevésbé lényegesek.

"Az Európai Bizottság legújabb javaslata, hogy mindenkinek 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztását, nem tudom, ezt hogy kényszerítik ki, bár erre van német knowhow, úgy értem régebbről" - mondott az értő fülek számára a második világháború történéseire célzó megjegyzést Orbán.

Orbán szerint a béke az egyetlen út

Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondani az ukrajnai háborúról, hogy a béke az egyetlen ellenszer. Orbán a jól ismert érveket ismétli el arról, Magyarország miért akarja kivonni magát a konfliktusból. A miniszterelnök úgy véli, hogy Oroszország biztonságát akarja szavatolni, ezért nem akarta, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen, a szövetség azonban azzal, hogy nem zárkózott el Ukrajna felvételétől, olyan közel került volna, hogy azt Moszkva fenyegetésként értékelte. Hozzátette, ha az amerikai elnököt Donald Trumpnak hívják, akkor nem lett volna háború Orbán szerint.

Szankciók: "Olyan kocsiban ülünk, amelynek mind a négy kereke defektes" .

Ez a háború lehet az, amely véget vethet a Nyugat hegemóniájának. Az Európai Uniónak nem az ukránok oldalára kellene állnia, hanem az oroszok és az ukránok közé a miniszterelnök szerint. Ukrajna és az Európai Unió szerinte már nem tud tárgyalni érdemben Oroszországgal. Addig nem lesz béke, amíg nem ülnek le tárgyalni az oroszok és az amerikaiak.

Megvédjük a rezsicsökkentést

Az energiahelyzet elemzése után a magyar "rezsicsökkentés" "megvédése" érdekében hozott áremelésről beszél. Megjegyezte, azért kellett módosítani, mert míg 2021-ben az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki a különbözet miatt 296 milliárd volt, 2022-ben – ha mostani árak maradnak év végéig -, akkor 2051 milliárdot. Hétszeres összeget, amit nyilvánvalóan a magyar gazdaság így nem bír ki – mondta.

Hanyatló Nyugat repríz: 2030-ban eljön Magyarország ideje

Ma az európai gazdaság a káosz felé tart, a feladat az, hogy Magyarország lokális kivétel legyen, ehhez tűz ki célokat a miniszterelnök. A nyugati válság tetőpontja 2030-ra várható Orbán szerint. Hogy Magyarország ebből kimaradjon, szerinte minden adott:

  • Megvan a határvédelmünk.
  • Családtámogatási rendszerünk van.
  • Diverzifikáljuk az energiaforrásunkat.
  • Haderőt erősítünk.
  • Technológiai váltáson nyerhetünk - pl. akkumulátorgyárak építése.
  • Külföldi tőke beáramlása, kelet és nyugat felől is. Dél-Korea, Kína, Németország is.
  • Tranzitgazdaság akarunk maradni. Ha a világ blokkosodik, akkor periférián leszünk, akkor nem virágzás lesz, hanem poros helyőrség leszünk.
  • Politikai stabilitás, kétharmados kormányt nem lehet feldönteni, nincsenek koalíciós viták, nemzedékváltás is volt a nemzeti oldalon. Én már kifelé megyek.
  • Nemzeti alapok.
  • Nemzeti ambíciók.

Források: 24.hu, Telex, 444, hvg.hu