„Klubrádió
A lényeg

Köves Slomó: Szerencsétlen szóhasználat "fajok keveredéséről" beszélni

25/07/2022 16:16

| Szerző: Klubrádió

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint szerencsétlen szóhasználat "fajok keveredéséről" beszélni.

"Mi nem vagyunk kevert fajúak" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, hozzátéve, hogy "egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni."

"Ha jól értem, a beszéd jelentős részben a nyugati zsidó-keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt. A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet" – nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija a Neokohnnak.

"Ugyanakkor éppen a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett" – hívta fel a figyelmet rá a rabbi.

"Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat "fajokról, meg fajok keveredéséről" beszélni" – mondta Köves Slomó.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Klubrádióban azt mondta, hogy a zsidó közösséget felzaklatta a miniszterelnök megnyilvánulása, ezért találkozót kért Orbán Viktortól, hogy magyarázatot kapjon a megkérdőjelezhető kijelentésekre.