„Klubrádió
Esti gyors

Házkutatást tart a rendőrség Pikóék kampányközpontjában

11/09/2019 18:48

| Szerző: Klubrádió

A hétfői Magyar Nemzet-cikket feljelentés követte, Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt (a Klubrádió volt műsorvezetője) kampányközpontjában házkutatást tart a rendőrség.

2019. szeptember 11. Esti gyors / részlet, Pikó András (19.09.11.)
06:24
00:00

Pikó András az Esti gyorsban elmondta: a rendőrség szerda este házkutatást tart a kampányközpontjukban és most hallgatják ki a kampányfőnököt, Udvarhelyi Tesszát. Ez várható volt, mert reggel közölte a Magyar Nemzet, hogy a helyi választási iroda a Péterfalvi Attila vezette NAIH-hoz fordult, hogy kivizsgálja azt az állítást, amelyet az újság terjesztett, és a fővárosi rendőrkapitányság is nyomozást indított.

Amit állítanak, az az, hogy törvényt sértettek a kampányban, személyes adatokat másoltak ki az ajánlásgyűjtő ívekről. Ez nem igaz - hangsúlyozta Pikó András -, az íveknek volt egy adminisztrációs rendje, egy Excel-táblába felírták az ívek azonosító számát, hogy melyik jelölthöz tartozik, ki volt az önkéntes, aki elvitte, van-e rajta ajánlás vagy sem, és az ajánlásokat összeszámolták, mert tudniuk kellett, hogy állnak. 1408 ívet kezeltek, ezt kockás papíron nehézkes lett volna. A rendőrök most azt vizsgálják, hogy építettek-e illegális adatbázist.

Az a troll, aki tőlük a Magyar Nemzet által felhasznált képet és vélhetően más információt is kiszivárogtatott, 2017-ben tűnt fel. Az volt a módszere, hogy segítő szervezetek külső köreihez tartozókat, partnereket vagy aktivistákat bejelölt, akik óvatlanul visszajelölték, így elkezdett kiépíteni egy ismerősi hálózatot. A 2017-es Bolba Márta-féle önkormányzati kampányba jelentkezett kívülről segítőnek, bejelölte magát több rendezvényre, amelyen természetesen nem jelent meg, de az ott részt vevőket ugyancsak bejelölte, ők pedig megnézték, hogy kik az ismerősei és visszajelölték.

Ezt szépen lassan építgette egy 57 éves amerikai környezetvédő aktivista arcképével és Mata Vivien névvel. Az volt az árulkodó jel, hogy a Tordas SE volt a kedvenc csapata, és bár nem perdöntő bizonyíték, de ennek az egyesületnek a vezetője Kocsis Máté volt kabinetfőnöke, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ igazgatója. Ennek a profilnak egyébként csak Pikó András környezetében volt legalább 12 „tutibiztos” ismerőse, így kerülhetett be, és tudott is ártani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Facebook

Esti gyors
2019. szeptember 11., szerda 18:30
Műsorvezető: Kárpáti János