„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: A Fidesz-polip ráakaszkodott Józsefvárosra

29/08/2019 15:50

| Szerző: Klubrádió

Pikó András (aki felbontotta szerződését a Klubrádióban, és ellenzéki pártok által támogatott közös civil polgármester-jelölt lett Józsefvárosban) megtartotta programbemutatóját, amelyen egyebek mellett arról beszélt: a fideszesek kifizetése mintegy félmilliárd forintba került a városrésznek az elmúlt öt évben.

2019. augusztus 29. Reggeli gyors-részlet (2019.08.29. Interjú Pikó Andrással)
09:36
00:00
Pikó András programbemutató sajtótájékoztatót tartott szerdán, ebből az alkalomból beszélgettünk vele. Közölte: Józsefvárosban az egyik legkisebb az egy főre eső zöldterület a fővárosban, mindössze 2,4 négyzetméter. Őket is sújtotta a fideszes „fakivágási őrület”, a káptalanfüredi gyereküdülő környékén irtottak ki egy komplett erdőt és a Ludovika átépítésénél is sok fa esett áldozatul. Azt mondta: minden évben 5000 négyzetméterrel növelnék a közösségi terek és a zöldterület mennyiségét, valamint az öt év alatt egy új közparkot is át akarnak adni. 

Közölte: a Fidesz kifizetése több százmillióba kerül évente a kerületnek. A korrupcióra úgy gondolunk, mint amikor hatalmas beruházásokból leveszik a pénzt, de van egy másik fajtája, amelynél egy politikai párt polipként ráakaszkodik az intézményrendszerre. És Józsefvárosban ez azért felháborító, mert rengeteg a szociális gond, ehhez képest legalább félmilliárdot költöttek fideszesek kifizetésére öt év alatt. Három politikus-ügyvéddel kötött szerződést a helyi gazdálkodási központ, ők a Fidesz V. kerületi alpolgármestere, a Fidesz kerületi elnöke és volt választási bizottsági delegáltja, öt év alatt 263 milliót kaptak olyan szerződésekért, amelyekre nincs szükség, hiszen akkor mi a jogi osztály feladata, ha nem foglalkoztatják? - tette fel a kérdést.

További 240 millióba kerültek a fideszes egyéni képviselőknek azon javadalmazásai, amelyeket honoráriumként, különböző fővárosi cégekben kapott állásokért vehettek fel, ketten az FKF-től, ami azért is ironikus, mert Józsefváros az egyik legszemetesebb kerület. Egyvalaki pedig az V. kerületbe dolgozik át és drogprevenciós programokat intéz „állítólag”. Fideszes trükknek nevezte, hogy egymás kerületeiben foglalkoztatják a képviselőket. Még nem beszéltek arról, mi a helyzet a holdingok személyi kiadásaival, a közbeszerzésekkel, de a következő hetekben sorra nyitják ki a józsefvárosi aktákat, „és ahogy kinyitnak egyet, százmilliók esnek ki belőle”.

Kitért arra is, hogy tisztességes kerületi újságot akar csinálni propaganda nélkül, és újságíróként tudja, ezt hogy kell. Olcsóbb is lenne, és biztos nem arra van szükség, hogy a lap a polgármester hatalmas sikereiről számoljon be húsz képpel és a nevének negyven említésével. A Józsefváros című lap éves szintén 150 millió forintot emészt fel és nem tölti be a hivatását, mert elvileg helyt kellene adnia a demokratikus pártok véleményének, azonban ezt nem teszi meg.

A Pesti Srácok című kormánypárti portál azt írta, hogy Pikó András „a hvg-t házi sajtójának tekintette, cikkeket rendelt meg tőle”, ez a polgármesterjelölt szerint „nagyon buta, bokamagasságú hazugság”. Úgy folytatta: normális demokráciában politikusok és újságírók szoktak egymással beszélni. Tudja, hogy a PS-nél ez beszélgetés helyett utasítást jelent, ők „más rendszerben dolgoznak”, de egyébként van információcsere, ebben semmi különleges nincs. Ebből arra következtetni, hogy ő, mint állás nélküli polgármesterjelölt pénzért vesz a hvg-től cikket, annyira extrém és butaság, hogy nem érdemes vele foglalkozni – mondta.

Pikó András felbontotta szerződését a Klubrádióban, és politikai pályafutására koncentrál: ellenzéki pártok által támogatott közös civil polgármester-jelölt lett Józsefvárosban.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors 
2019. augusztus 29., csütörtök 7:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes