„Klubrádió
Reggeli gyors

Hableány-tragédia: a kormányzati kapcsolatokat feszegeti a dél-koreai sajtó

17/06/2019 14:08

| Szerző: Klubrádió

A Hableány hajó elsüllyedése, a dél-koreai utasok halála még mindig fontos téma az ázsiai ország sajtójában. Egyes orgánumok felvetik, hogy nem azért engedték-e el a Viking szállodahajót, mert a tulajdonosi köréhez köze van a magyar kormányzati köröknek – mondja Eugenia Lee Dél-Koreában élő író, újságíró.

2019. június 17. Reggeli gyors / részlet, Eugenia Lee (19.06.17.)
07:05
00:00
A baleset május 29-én este történt: heten meghaltak, amikor egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd a kisebb, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. Három holttestet továbbra is keresnek.

Eugenia Lee szerint már nem ez a címlapsztori, valószínűleg ennek az az oka, hogy az áldozatok többsége előkerült. A sajtó továbbra is tudósít róla, de már nem annyit, mint a baleset megtörténte óta.

A felelősség kérdését felveti a sajtó, a két nagy hírcsatorna módjával ugyan, de feltette a kérdést, hogy miért engedték el (óvadék ellenében) a nagy hajó, a Viking kapitányát, és mi indokolta, hogy a hajót magát elküldték az országból, majd megjavítva újra munkába állt. Ezzel nem értettek egyet, náluk az a szokás, hogy a balesetben résztvevő járművet lefoglalják a vizsgálat idejére.

A liberális média feszegeti, hogy a nagy hajót birtokló társaságnak a magyar politikai elithez van köze, de inkább kérdeznek, mint állítanak (erről a Reuters, a New York Times is írt, ezekre, meg az index cikkére hivatkoznak).  Vajon nem azért nincsenek-e felelősök, mert a tulajdonosi kör a Magyarországon hatalmat gyakorlók közül kerül ki - teszik fel a kérdést Eugenia Lee szerint.

A mentéssel kapcsolatban akadt egy szakmai vita, de nem volt kritika, sőt, kimondottan hálásak voltak a magyar és más országokból érkezett mentőcsapatoknak - közölte.

(címlapi kép: MTI, fotó: Máthé Zoltán) 

A beszélgetést a poszt elején hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. június 17., hétfő 06.45
Műsorvezető: Dési János