„Klubrádió
A lényeg

Azonnal Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter

30/05/2019 10:50

| Szerző: Klubrádió

Magyarországra küldi a dél-koreai kormány az ország külügyi tárcavezetőjét a dunai hajószerencsétlenség miatt, amelynek hét halottja van, és sok az eltűnt személy, akiket a mentőcsapatok továbbra is nagy erőkkel keresnek. Úgy tudni az elsüllyedt hajó utasai a baleset pillanatában nem viseltek mentőmellényt. A mentés miatt hajózási korlátozás lépett életbe a fővárosban. Orbán Viktor és Áder János is részvétét fejezte ki a dél-koreai miniszterelnöknek a szerencsétlenség miatt. Az ORFK sajtótájékoztatót tartott a tragédiáról. Kiderült, hogy összesen 35 ember volt a fedélzeten, ebből 33-an dél-koreai turisták voltak, a két másik fő a kapitány és egy hajósegéd. A Hableány turistahajó kapitánya ukrán állampolgár volt.

2019. május 30. A lényeg - részlet 19.05.30. Hajóbaleset
03:41
00:00

Még csütörtök Budapestre utazik a dél-koreai külügyminiszter a dunai hajószerencsétlenség miatt. Vele együtt egy 18 tagú küldöttség is érkezik. A dél-koreai külügyminisztérium közlése szerint az elsüllyedt hajó utasai a baleset pillanatában nem viseltek mentőmellényt. Erről Magyarországon tartózkodó dél-koreai diplomaták értesítették Szöult. Az utasok dél-koreai turisták voltak, köztük valószínűleg egy 6 éves kislány. A turisták jó része a családjával utazott.

A tragédia szerdán késő este történt. Egy nagyméretű hajó elsodorta, és maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. A szerencsétlenségnek hét halottja van.

Még 21 embert keresnek

A dél-koreai média vezető helyen számol be a budapesti tragédiáról. Az egyik csatorna azt közölte, a turista csoport Incshonból érkezett, és az egyik utolsó programjuk volt az éjszakai hajós városnézés.

Két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben. Több ember – meg nem erősített információk szerint 21 személy – eltűnt, őket még mindig keresik. Egyelőre nem találtak sem újabb túlélőket, sem további holttesteket. A kutatásba a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Dunai hajĂłbaleset - TĂśbben meghaltak a DunĂĄn tĂśrtĂŠnt vĂ­zi balesetben
 
Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi balesetben  
 
Motorcsónakkal túlélők után kutatnak a Duna fővárosi szakaszán, a Lánchíd és Erzsébet híd között 2019. május 29-én este. Heten meghaltak, amikor feltehetőleg egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén. MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter
 

A tulajdonos szerint tapasztalt volt a legénység

Közben meghallgatták a rendőrök a balesetet szenvedett Hableány turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője. Hozzátette: a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.  

Egy vízi daru érkezett a Margit híd melletti Duna-szakaszra, a szerda esti hajóbaleset helyszínének közelébe. Jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről.

Hajózási zárlat lépett életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az Árpád hídig – mondta Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője. A budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték.  A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat.

Orbán és Áder is üzent

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő a dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.   

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt. A részvéttáviratban Áder János szintén arról biztosította a koreai államfőt, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért.

A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel.

Az Időkép felvétele

 

Nem tudnak dolgozni a búvárok

Az ORFK sajtótájékoztatót tartott a tragédiáról. Kiderült, hogy összesen 35 ember volt a fedélzeten, ebből 33-an dél-koreai turisták voltak, a két másik fő a kapitány és egy hajósegéd. A hableány turistahajó kapitánya ukrán állampolgár volt. A hét halott közül kettő főt sikerült eddig azonosítani. A halottak mindegyike dél- koreai volt. A búvárok jelenleg is dolgoznak. Összesen 15 hajó és 200 ember vett részt a mentésben és a segítségnyújtásban. A baleset okainak felderítését büntetőeljárás keretében vizsgálják, szakértők bevonásával.

A magas vízállás, az ebből adódó erős sodrás és a minimális látótávolság miatt gyakorlatilag lehetetlen megkezdeniük a Hableányhoz lemerülő búvároknak – mondta egy, hasonló mentési munkákban tapasztalt búvár a 24.hu-nak. Ilyen körülmények között még egy hajót lehorgonyozni is nehéz a helyszínen, a búvárok pedig nem tudnak megkapaszkodni a víz alatt, elsodorja őket az áramlás. A mentés egyik résztvevője azt mondta, hogy jelenleg 10-11 km/óra a Duna sodrása, ezért az ipari és a nehézbúvárok sem tudnak merülni, mert nagyon veszélyes.

Az ATV felvételei

A lényeg c. műsor részletét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Lakatos Péter

A lényeg/Budapesti hajószerencsétlenség
2019. május 30., csütörtök 10.00