„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha nem vagy jóban a hatalommal, jogaid sincsenek, ha igen, akár bűnözhetsz is

2/03/2020 10:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Általános következtetéseket is levon a magyar közállapotokról a gyöngyöspatai ügy kapcsán a Politico véleménycikkének szerzője, Zeljko Jovanovic roma civil aktivista. Ezen kívül kifogásolja az uniós vezetők tétlenségét Orbánnal szemben, akinek legújabb kampánya szerinte kaput az állami szintű rasszizmusnak. Közben Cseh Katalin arról írt nyílt levelet, hogy Orbán nem csak az EU pénzét, de a lelkét is ellophatja. Téma a külföldi sajtóban a Balkánra irányuló magyar propagandaexport is, valamint a magyar honvédség második világháborús működése, a „kegyetlen mágyárik” viselkedése. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2024. április 28.
00:00
00:00

Új szintre emelte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország feletti ellenőrzést – véli Zeljko Jovanovic, a Nyitott Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodájának igazgatója a Politicóban megjelent véleménycikkében. A gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt megítélt kártérítés kifizetésének felfüggesztése kapcsán a szerző konstatálja, hogy az eddigi külső ellenségek után, mint Brüsszel vagy Soros György, most belső után nézett a magyar kormányfő. S olyan precedenst teremt a bírósági verdikt felülírásával, amelyből látszik, hogy aki nincs jóban a hatalommal, annak jogai sincsenek, aki viszont igen, az még bűncselekmény elkövetése esetén is megúszhatja a büntetést.

A szerző kifogásolja Angel Merkel német kancellár tétlenségét és azt, hogy az Európai Unió mindezek ellenére tovább pénzeli Magyarországot. Ursula von Der Leyen európai bizottsági elnöknek pedig világossá kellene tenni, az ő európai értékei mesze állnak Orbánéitól, mert a rasszista megnyilvánulások az európai terrorizmus melegágyát képezik. Az Európai Néppártnak pedig ki kell zárnia a Fideszt köreikből.

Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Tüntetés Budapeste
 
A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! vonulós tüntetés résztvevői a Kossuth téren 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. MTI/Balazs Mohai
 
 

Cseh Katalin: Orbán az EU lelkét is ellopja

A Süddeutsche Zeitung is ugyanerről a témáról ír, de a nemzeti konzultáció szemszögéből, illetve az Orbán által elkeresztelt börtönbizniszről. A cikk szerint a magyar kormány vezetője a nemzeti konzultációval igyekszik felfegyverkezni arra az esetre, ha majd az Európai Unióval szemben meg kell védenie magát. Ezekkel az intézkedésekkel és kijelentésekkel közben egyenesen ajtót nyitott az állami szintre emelt rasszizmusnak – véli a lap.

Cseh Katalin momentumos uniós képviselő nyílt levelet írt centrista, jobboldali kollégáinak, mert nem akarja továbbra is elszenvedni az Európai Néppárt és az Unió tétlenségét, azt ahogy eltűri Orbánnak az Unió értékeivel szembe menő politikáját – olvashatjuk az EUobserverben. A címben felszólítja a Néppártot, hogy zárja ki végre Orbánt. Felsorolja érveit, s azzal zár: ha továbbra sem cselekszik az EU, akkor Orbán nemcsak az unió pénzét, de a lelkét is el fogja rabolni.

Orbán példája

Több cikk – köztük a New York Times írása – arról is beszámol, hogy Orbán a török elnökkel tárgyalva a migrációs helyzet változása miatt elrendelte a megerősített határvédelmet. A Reuters tudósítása alapján ugyan a török hatóság bejelentette, hogy kinyitja a határait az Európa felé igyekvő menedékkérők előtt, azonban az Európai Unió azt mondta, Ankara ezt nem jelezte felé hivatalosan.

A Törökországgal nyugatról határos Görögország és Bulgária pedig követi Orbán példáját, és lezárta határát a menedékkérők több ezresre duzzadt tömege előtt.

Magyar propagandaexport a Balkánra

A hétvégén publikálta a Total Slovenia News az Ostro szlovén portálra és két másik oknyomozó portálra, így a magyar Direkt 36-ra való hivatkozással, hogy feltehetően pénzmosásra használt fel törvénytelen magyar állami pénzeket egy szlovén üzleti vállalkozás, amiből észak-macedóniai propagandát finanszíroztak.

Ezeket az információkat a szervezett bűnözést és korrupciót feltáró projekt juttatta el a nevezett portálokhoz. A Drew Sullivan és a Temesváron tanult Paul Radu újságírók alapította kezdeményezést az ENSZ Demokrácia Alapja támogatja.

A cikk részletesen ismerteti, miként árulja médiapropagandáját az Orbán-kormány a Balkánon, amivel kapcsolatban először a szlovén rendőrség fogott gyanút, miután a magyar Schatz Péter 2,94 millió eurós hirdetéseivel jelent meg egy szlovén és egy macedón médiumban.

Arafat Muaremi, a macedóniai pénzügyi rendőrség nyomozója arra gyanakszik, hogy ezek a pénzek a magyar államkincstárból érkeztek a vállalkozóhoz pénzmosás céljával. A szlovén nyomozók gyanúja is megerősítette ezt. Hiába fordult azonban Muaremi a macedón ügyészséghez 2019 augusztusában, amelyik tudott az esetről, de arról nem kapott tájékoztatást, miért nem intézkedtek. az ügyben.

Kegyetlen mágyárik

A Nagy Honvédő Háború veteránjainak visszaemlékezései szerint a fasiszták oldalán harcoló magyar katonák nem voltak kevésbé kegyetlenek a németeknél – írja a Russzkaja Szemerka történelem rovata hivatkozva Szergej Satilov altábornagy Voronyezsnél készült jelentésére.

Az 1942-es keltezésű feljegyzésben „mágyári” néven emlegeti azokat, akik a helyi lakosokkal szemben épp olyan kegyetlenül bántak, mint a hadifoglyokkal. A szerencsével határos módon megmenekült szemtanúk feljegyzéseit összegezve a legkegyetlenebb kínzásokat és kivégzési formákat nem részleteznénk, de a három helyről összegyűjtöttek egyike a Kurszk térségbeli Csernyánszki járásban történteket mondja el. Loptak, raboltak, nőket erőszakoltak meg, a gyerekeket és öregeket sem kímélték, lemészároltak, erdőbe elkergettek vagy felgyújtottak egész falvakat. Volt, hogy krumpliföldön árokban élve égették meg a helybélieket.

A magyar honvédség második világháborús viselkedéséről, bűneiről, civilekkel szembeni magatartásáról Ungváry Krisztián történész írt átfogó művet, aminek indexes ismertetőjét itt olvashatja.

Reggeli gyors/Külfölföldi lapszemle
2020. március 02., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit