„Klubrádió
Reggeli gyors

Tordai: A Fidesz hozta létre a „neonáci” Mi Hazánkat

25/02/2020 16:53

| Szerző: Klubrádió

Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét kérdeztük arról, hogy a gyöngyöspatai romák szegregációja ügyében feljelentést tett két parlamenti képviselő ellen. Szerinte Dúró Dóra azért mondott még a térség fideszes képviselőjénél is durvábbakat, mert az általa neonácinak nevezett Mi Hazánkat gyakorlatilag a Fidesz hozta létre, hogy legyen valaki, aki náluk is szélsőségesebb.

2020. február 25. Reggeli gyors / részlet, Tordai Bence (20.02.25.)
07:26
00:00

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője feljelentést tett, és napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: náci beszédnek nincs helye a magyar parlamentben.

Azt mondta, volt hatása annak, hogy feljelentést tett Horváth László fideszes és Dúró Dóra mihazánkos képviselő ellen, mert tegnap is volt Horváth Lászlónak egy felszólalása és „egészen más húrokat pengetett”, mint korábban. Ha közösség elleni, ez esetben a magyar cigányok elleni uszításról van szó, akkor azt kell mondani, hogy eddig és ne tovább. Nagyon jó, hogy megszervezték a civilek a sokszínű, erős tiltakozást vasárnap a Puczi Béla-emléktáblától a Parlamentig – tette hozzá.

Horváth László, akit miniszterelnöki megbízottnak is kineveztek ebben az ügyben, korábban azt mondta, hogy akik kártérítést követelnek, azok megverték a tanárokat és megfélemlítették az osztálytársaikat, tehát azt állította, hogy a 62 ember, akinek jogszerűen megítélték a kártérítést, mind tanárverő – fogalmazott Tordai Bence. Ezzel egy egész csoportra, egy adott kisebbséghez tartozó emberekre terjeszt ki egy-két esetet. Dúró Dóra szerint pedig a szegregációt nem megszüntetni, hanem törvényesíteni kell, tehát faji elkülönítésre, apartheid-rendszer felépítésére tett javaslatot.

Jól megtervezett koreográfia ez Tordai Bence szerint: a Fidesz gyakorlatilag létrehozta a Mi hazánk nevű „neonáci képződményt”, és azóta is futtatja. Tudható, hogy független képviselőként igen nehézkes interpellálni, fél év alatt egyszer lehet, Dúró Dóra pedig azonnal előtte ezt a lehetőségét, a nyitónapon, pont a Fidesznek fontos témát ütve, hogy a kormánypárt bemutathassa, még nála is van szélsőségesebb.

Műsorvezetőnk azt kérdezte, hogyan lehet támogatottságot találni a szegregáció felszámolásához. Tordai Bence közölte: az oktatáspolitikusok egyetértenek abban, hogy nem rendészeti eszközöket kell használni, hanem a tanárokat segíteni szociális munkával, pszichológusokkal, fejlesztő pedagógusokkal; ha ezt a segítséget megadnák, akkor a nehezen kezelhető gyerekekkel is lehetne együtt dolgozni. Ha pedig egy gyereket ránézésre, a bőrszíne alapján dobnak be egy olyan osztályba, ahol nem kapja meg a megfelelő oktatást, az nyilvánvalóan jogsértő. Mindannyian együtt élünk ebben a társadalomban, ide tartozunk, ezt jó lenne megtanulni gyerekkorban.

Tordai Bence szerint nem azért viszik el a szülők más iskolába a gyereküket, mert sok a más bőrszínű gyerek, hanem mert rosszul teljesít az iskola. Ráadásul a konkrét esetben az igazgató nemcsak szegregált, hanem erőszakos is volt, a második gyerekverési ügye után távolították el. Gyöngyöspatán új igazgató van, támogató a tankerületi hozzáállás, és elvileg mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a saját településén jó minőségű oktatást kapjon a gyereke – mondta az ellenzéki politikus.

Horváth László fideszes képviselő január elején a „Soros-hálózat” pénzszerző akciójának minősítette azt, hogy  a Kúria mondta ki: kártérítést kell fizetnie az államnak, amiért a gyöngyöspatai általános iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.02.25. 06:00
Műsorvezető: Dési János