„Klubrádió
Esti gyors

Szegregált iskolából indult roma példakép: Senki sem állhat a törvény fölött

27/02/2020 20:03

| Szerző: Klubrádió

Jónás Tímea is szegregált iskolába volt kénytelen járni, onnan jutott el a SOTE-ra, ahol diplomát szerzett, most az ELTE-n tanul. Az Aranypánt-díjas korábbi kórházi vezető ápolót kérdeztük az ilyen oktatásban részt vevő gyerekek helyzetéről, esélyeiről és a gyöngyöspatai kártérítésekről is. Azt mondta: a bírói függetlenséget tiszteletben kell tartani, egy kormány sem állhat a törvények fölött.

2020. február 27. Esti gyors / részlet, Jónás Tímea (20.02.27.)
05:52
00:00

Jónás Tímea szegregált iskolából jutott el a SOTE-ra, most az ELTE-n tanul mesterképzésen, egészségügyi és szociális tanácsadó, korábban főápoló volt egy kórházban. Ő kapta a 2016-os Aranypánt-díjat (ezt az elismerést olyan roma hétköznapi hősöknek ítélik oda, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetüknek).

 
Jónás Tímea (Facebook)
 

Jónás Tímea azzal kezdte, hogy ma Magyarországon nagyon fontos pozitív példákat mutatni főleg azoknak a roma diákoknak, akiknek még nem sikerült kitörni a nehéz helyzetükből, és ha minél több ilyen példa lenne, annál többen emelkednének ki.

Ahogy a gyöngyöspatai gyerekek, ő is szegregált oktatásban tanult, konkrétan egy fal választotta el a „magyar” osztálytól. (Negyedikes korára kerülhetett csak át, pedig már az elsőt is kitűnővel végezte.) Ezt megélni borzasztó volt gyerekként fizikailag és lelkileg is. És ha az ember nem lát lehetőséget kitörni egy ilyen helyzetből, az igazán erőt próbáló. Ha nem kapnak segítséget, lehetőséget, akkor egyedül nagyon nehéz – mondta.

Megkérdeztük Jónás Tímeát, többdiplomás roma származású egészségügyi dolgozóként, tanácsadóként hogy látja a miniszterelnök kijelentéseit a gyöngyöspatai romákról. (Orbán Viktor korábban azt mondta, a kártérítés munka nélkül kapott pénz, egy etnikailag meghatározó csoportnak, és ez sérti a többség igazságérzetét – a szerk.) Jónás Tímea hangsúlyozta: el kell ismerni, hogy a bíróság döntése alapján a gyöngyöspatai családok jogosultak a kártérítésre. Rendkívül fontos, hogy ne sérüljön az igazságszolgáltatás függetlensége – tette hozzá. A törvények fölött senki sem állhat, egyetlen kormány se. Közölte: ő szabálykövető ember, ha fölötte hoznak egy döntést, azt el kell fogadnia, és ha valaki a bíróság döntéseit kétségbe vonja, káosz alakulhat ki.

Olyan kérdéseket szokott kapni, hogy neki sokkal könnyebb volt kiemelkednie, mert támogató család állt mögötte. Persze a mai napig hálás a szüleinek, akik nagyon sokat dolgoztak, de úgy véli, kell egy adag szerencse is a kitöréshez és a pedagógusok szerepe is nagyon fontos, hogy milyen tanárokkal találkozik valaki, a tanár felismeri-e a diákja lehetőségeit, állít-e eléjük jövőképet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Jónás Tímea/Facebook

Esti gyors
2020. február 27., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Gergely Zsófia