„Klubrádió
Reggeli gyors

Amnesty: Fontos, hogy érvénytelenül szavazzunk a propaganda népszavazáson

29/03/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió

Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője, programvezetője arról beszélt a Reggeli gyorsban, miért kell mindannyiunknak érvénytelenül szavaznunk az április 3-i propaganda-népszavazáson.

2022. március 29. Reggeli gyors - részlet 22.03.29. Demeter Áron
05:10
00:00
Ezekre az érvénytelen álpropaganda kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Mi arra bíztatjuk a népszavazáson résztvevő embereket, hogy mind a négy kérdésre az igeneket és a nemeket is ikszeljék be, és így biztosan érvénytelen szavazatot adnak le, mondta Demeter Áron. Magyarázatképpen hozátette, hogy az érvénytelen szavazat óriási előnye, hogy nem számít bele az érvényességi küszöbbe, mégis összeszámolják, így jól látható lesz, milyen elutasítottsága van a társadalomban az ilyen típusú propagandának, és ezek után a kormánynak nem lehet jogalkotási kötelezettsége sem, szemben azzal, ha eredményes és érvényes népszavazás lenne.

Az Amnesty International szakértője szerint az a legbiztosabb, ha felvesszük ezt a szavazólapot is egyrészt azért, mert így a legegyértelműbb és proaktívabb a véleményünk kifejezése, másrészt nem feltétlenül szerencsés, ha bármilyen nyilvántartásban látszik, hogy valaki a népszavazási ívet nem vette fel.

Az érvényes népszavazáshoz az kell, hogy az összes szavazópolgár fele elmenjen szavazni (ez nagyjából 4,4 millió választópolgárt jelent), és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele ugyanazat a választ (igent vagy nemet) jelöli be, azaz nagyjából 2,2 millió érvénytelen voks kell ahhoz, hogy érvénytelen legyen a propaganda-népszavazás is – mondta Demeter. A más verzióban gondolkodók kedvéért kifejtette azt is, hogy az nem célravezető megoldás, ha valaki direkt a kormány akaratával szembemenő "igen" szavazatot ad le, mert – azon kívül, hogy ezekre a kérdésekre valójában sem lehet igennel válaszolni – ezek a voksok is beleszámítanak az érvényes népszavazási küszöbbe, növelik annak az esélyét, hogy érvényes népszavazás lesz.

Akik rajzolni is szeretnének a szavazólapra, semmi akadálya, de azokat is arra bíztatom, hogy azt a nyolc darab ikszet helyezzék el a népszavazási íven – mondta Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője, programvezetője.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Demeter Áronnal
2022. március 29., kedd 08:33
Műsorvezető: Dési János