„Támogassa
Esti gyors

"Fogtuk a macskát meg néhány ruhát, és mentünk az óvóhelyre" – beszámoló Tel-Avivból

11/10/2023 02:32

| Szerző: Klubrádió

Szakács Noémi, a Jerusalem Post közösségi médiával foglalkozó munkatársa elmondta, szombat este szinte csodával határon módon hagyták el tel-avivi lakásukat, mert a közelben, egy barátjáék házába becsapódott egy rakéta. Amikor hallották a robbanást, fogták a macskát, betették egy táskába, összepakoltak bugyit, zoknit és átmentek egy másik baráthoz, akinél van óvóhely. Szerinte kicsit olyan jelenleg a város, mint egy posztapokaliptikus filmben.

2023. október 10. Esti gyors / részlet, Szakács Noémi (23.10.10.)
10:35
00:00

Gyakorlatilag ötven éve nem látott helyzet van Izraelben, és bár az ország kényszerűségből hozzászokott a terrorcselekményekhez, rakétatámadásokhoz, ami az elmúlt napokban kialakult, az teljesen más szintjét jelenti ezeknek. Ugyanis a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen. Több mint 1200 izraeli halt meg, a hadsereg szerint 1500 terroristával végeztek, a gázai Hamász-források szerint pedig 925 ember vesztette életét. A sebesültek száma több ezer.

Szakács Noémi, a Jerusalem Post közösségi médiával foglalkozó munkatársa Tel-Avivban él, magyar idő szerint délután tudtunk vele beszélni. Elmondta, már szombaton, amikor csak annyit lehetett tudni, hogy a Hamász terroristái áttörtek a határon, megtámadtak egy fesztivált és ötven ember megsérült, akkor érezték, hogy ez valami más, mert olyan még nem volt, hogy ekkora erővel törtek volna be az országba.

A beszélgetés elején jelezte, hogy nagyjából tíz perce jöttek ki az óvóhelyről, ahol a délután folyamán többször is voltak, elég sok időt töltenek ott. Ideális esetben minden lakásban lenne ilyen, sajnos az övékben nincs. Ilyen helyzetekben azt szokták javasolni az embereknek, hogy rejtőzzenek el a lépcsők alá. Azonban az ő épületük egyik oldalát üvegfal borítja, ami nagyon veszélyes, mert még ha nem is találja el rakéta a házat, az üveg akkor is kitörhet. Azt lehet tudni a rakétázásról, hogy általában este, sötétedés körül szokott kezdődni, bár ez nem mindig igaz, mert szombaton is reggel 6-kor kezdték el lőni az országot – jegyezte meg.

Van olyan applikáció, amely folyamatosan küldi a jelzéseket, hogy hol van bombázás és légiriadó. Ők szombat este hagyták el az épületet, ugyanis egy barátja lakását tőlük tíz percre eltalálta egy rakéta, de az illető csodával határos módon élve kisétált a romok közül. Amikor hallották azt a hatalmas robbanást, akkor fogták a macskát, betették egy táskába, összepakolták a legszükségesebb ruhaneműket, bugyit, zoknit, és átmentek egy másik barátjukhoz, akinek a közeli lakásában van óvóhely. Azóta nem is mentek haza, mondta Szakács Noémi.

Szinte senki sincs az utcán, csak ijedt embereket látni, akiknek sajnos nincs hova menniük. Az egész olyan, mint egy szellemváros vagy egy posztapokaliptikus film – mondta. Sajnos még mindig nagyon sokan eltűntek, családok keresik a hozzátartozóikat, például azok közül, akik az elsőnek megtámadott fesztiválon vettek részt. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány embert tartanak fogságban Gázában. Hétfőn kiadott egy nyilatkozatot a hadsereg arról, hogy 72 órán belül biztosabbak lesznek az adatok, de voltak olyan helyek, amelyeket kedden szabadítottak fel a terroristák alól, tehát ott még valószínűleg fel se tudták mérni a helyzetet ebből a szempontból.

Kiemelte az ételfutárokat, akik ilyen körülmények között is dolgoznak, mert a bevásárlóközpontokból rengeteg kép terjeng az interneten arról, hogy nincs hús, tej vagy kenyér. De biztos benne, hogy ezt meg fogják oldani.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Esti gyors
2023. október 10., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván