„Támogassa
Reggeli gyors

Fiala szerint az eltérő Ukrajna-politika miatt jelenleg nincs értelme összehívni a V4-eket

15/01/2024 08:08

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Most éppen kettő-kettőre bomlott a V4, már ami az Ukrajnával kapcsolatos álláspontot illeti. A Financial Times korábbi budapesti tudósítója szerint a gulyásputyinizmus útján haladunk. 2024-ben is lesz CPAC konferencia Magyarországon, az EP-ben a héten szavazhatnak rólunk, közben 50 éves lett a Rubik kocka. Nemzetközi lapszemle.

2024. január 15. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.01.15.
05:37
00:00
50 éves a Rubik kocka, amely az új generációkhoz is utat talál

Rubik Ernő várakozásain is túlmutat, mondta el a Fortune magazinnak a játék feltalálója, hogy félévszázados évfordulóján 500 milliós eladási mutatóval dicsekedhet a Rubic's Cube, amivel kenterbe veri a hozzá hasonló, szintén hosszú fénykort megélő játékokat, mint például a Tamagocsit vagy a Game Boyt. Rubik Ernő egyszerűnek nevezi a játékot ahhoz képest, amit a technológiai forradalom teremtett a játékiparban az új nemzedékek számára. 29 évesen alkotta meg, egy hónapon át jelentett fejtörést, míg maga is meg nem fejtette a kocka titkát. Így szerénykedett, ha én meg tudtam fejteni, akkor – gondoltam, – más is képes lesz rá. Egyébként tavaly júliusban újabb csúcsot állítottak fel: Max Park 3,13 másodperc alatt rakta ki. Tegyük hozzá, 43 trillió megfejtési variációja van. A Spin Master cég, amelyik 50 millió dollárért megvette a játékgyártási jogokat, a digitális generációnak akar új kihívásokat teremteni megtartva a kocka eredetiségét. Egyelőre érintésre változó színmemóriával próbálkozik a Fantom kockára keresztelt variációja. Kiépült a Bluetooth rendszer, a világ legkülönfélébb pontjain versenyeznek egyszerre egymással. A Disney 100. szülinapjára is kapott egy új dizájnt, a Marvellel és a Hello Kittyvel közös produkcióban meglepetés is készül a 50. születésnapjára, és nyilván lesz gyűjtők kiállítása is. Ezek után misem természetesebb, mint kijelenteni, ahogy ezt alkotója is vallja, a Rubik kocka nem elsősorban a múltjából él,  jelene van.

A gulyásputyinizmus útján haladunk Kester Eddy szerint

A mindent felölelni akaró úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény szándékosan nagy bizonytalanságban tart mindenkit. Még magának a szuverenitásnak a fogalma sincs tisztán lefektetve a törvény szövegében, mint ahogy a deziformáció és az információ manipulálása közt sem tesz különbséget – írja Perspectives Budapest nevú blogján a Financial Times volt budapesti tudósítója, Kester Eddy. A bejegyzésben lényegében a törvényről roppant kritikusan nyilatkozó Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének korábbi értelmezését közli. Kester Eddy hozzáteszi, a gulyásputiynizmus útján ismét lejjebb csúszott Magyarország.

A súlyos Ukrajnával kapcsolatos nézetkülönbségek miatt feelesleges lenne egy V4 találkozó Petr Fiala szerint

A cseh kormányfő, Petr Fiala szombaton Brno-ban elhangzott beszéde alapján elég szkeptikus, nem látja értelmét a Visegrádi 4-ek kormányfői találkozóját összehívni, mert legutóbb, az Európai Tanácsban súlyos nézetkülönbségek akadtak a tagok, pontosabban a lengyel és cseh, illetve a velük Ukrajna-politikában ellentétes véleményt kifejező magyar és szlovák kormányfők között – írja honlapján a Radio Prague International. Csehország vette át a V4-ek soros elnökségét január 1-től. A cseh miniszterelnök azonban azt is hozzátette, nem zárkózik el a találkozótól, amennyiben annak bárki szükségét látná.

Az új kormány beiktatása Lengyelországban
 
 Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) és Andrzej Duda államfő Tusk és újonnan megalakult kormánya hivatali eskütételén a varsói elnöki palotában 2023. december 13-án.
 
Fotó: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak
 

A Fidesz az Európai Bizottságnak panaszkodik: miért hallgatnak a Tusk-kormány kapcsán, amely "lábbal tiporja a jogállamot"?

A lengyel Press Agency tulajdonában álló The Frist News angol nyelvű kiadásából megtudjuk, hogy panaszlevelet írt a Fidesz az Európai Bizottságnak, hogy miért hallgat akkor, amikor Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot a nemrég kinevezett Tusk-kormány tagjai. Bezzeg Vera Jourová uniós biztos azonnal intézkedett volna, ha az Orbán-kormányról lenne szó. Elég különös ez a kettős mérce – áll a levélben. Hidvéghi Balázs fideszes képviselő a lengyel hírügynökségnek adott korábbi interjúban ugyanazt kifogásolta, mint most a levél – hogy hallgat a bizottság a lengyel belügyminiszter és helyettese letartóztatása óta és ugyanúgy tétlenül nézi a lengyel köztévé felszámolását is. Mindez azt bizonyítja Hidvéghi számára, hogy csak azoknál a kormányoknál kifogásolja Brüsszel a jogállami normasértéseket, amelyeket az ottani politikai elit nem kedvel. A cikk persze összefoglalja, hogy korrupció vádjával már 2015-ben börtönbüntetésre ítélték ezt a két politikust, csak éppen Andrej Duda elnök megkegyelmezett nekik. S pontosan ez történt most is.

Magyarország Európai Tanácsbeli szavazati jogáról a héten lehet szó az EP-ben

Persze a legtöbb cikk a finn EP képviselő, Petri Sarvamaa kezdeményezéséről tudósított, mivelhogy 120 aláírás gyűlt össze azzal a céllal, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától. A héten erről szavaz minden valószínűség szerint az EP és amennyiben Roberta Metsola elnök aláírja, mehet a bizottsági elnökhöz, Ursula von der Leyenhez – írja többek között az arab világ és a nemzetközi média egyik jelentékeny konglomerátumának sajtóterméke, az Al Jazeera.

2024-ben is lesz CPAC konferencia Magyarországon

Az amerikaiak által alapított CPAC konferenciát, melyen a jobboldali, elsősorban a trumpista eszméket képviselik, idén áprilisban ismét Magyarországon rendezik meg. A globalistákat meg kell állítani – lesz a fő üzenet! És ők pedig nagyon-de nagyon össze fognak fogni! A főelőadó Orbán Viktor lesz – adta hírül a Magyarics Tamás által Eötvös utcában szerkesztett Hungarian Conservative folyóirat.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.