„Klubrádió
Megbeszéljük...

Felfedezte az új ellenséget Orbán: a liberalizmust

29/07/2019 19:25

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, a migránsozás már nem olyan fontos a miniszterelnöknek. Most, hogy az EP-választásokon jól szerepeltek a liberálisok, a liberalizmust találta meg.

2019. július 29. Megbeszéljük-részlet/Interjú Kálmán Lászlóval (19.07.29.)
16:56
00:00

A tusványosi beszéde tele volt logikai abszurditásokkal, összemosásokkal, sőt fasiszta alapvetések is vannak benne – egy nyelvi elemzés szerint.

Régi vita már az ellenzéki berkeken belül, hogy Orbán Viktor beszédeit -akár a tusványosi kinyilatkoztatásait, akár az évértékelőit- mennyire szabad komolyan venni. A Klubrádió munkatársa, Kálmán László nyelvész vette a fáradtságot és elemezte a miniszterelnök legutóbbi megnyilatkozását. A liberális szó negyvenötször fordul elő a szövegben, a nemzet, vagy nemzeti harmincegyszer, gyakori még az illiberális és a keresztény szó is. A nyelvész szerint itt tehát megdől az a teória, amely szerint Orbán csupán haszonszerzési célra építette volna föl a birodalmát, itt bizony ideológiai háttér is van.

Nem véletlen, hogy oly sokszor használja a liberális, liberalizmus kifejezést. Igaz, hogy ennek értelmezése elég zavaros, például Antall József kormányzásának idejét is ide sorolja, ám az látszik, hogy ezt, tehát a liberalizmust tekinti most a fő ellenségnek. Érdekes módon a migránsozással most nem erőlködött, talán felfogta, hogy ezzel már nem megy sokra.

Teljes abszurditás az az állítása, mely szerint a demokrácia csak keresztény lehet. Logikai bukfencek vannak azokban a mondatokban, amelyekkel ezt próbálja bizonyítani.

Izgalmas, amit a gyűlöletről mond. Szerinte ők nem gyűlölnek senkit, viszont akik nem értenek velük egyet, azok gyűlölik őket. Ez egy szabályos vád, de ennél tovább is ment, fasiszta alapelveket is kifejtett, Kálmán László elemzése szerint négy ízben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2019. július 29. 16:00
Műsorvezető: Dési János