„Klubrádió
Esti gyors

Ki a hülye, én vagy te? - Lampé Ágnes jegyzete

29/07/2019 18:00

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Ha te azt mondod, én vagyok a hülye, akkor én meg azt mondom, te vagy a hülye. Ez a világ pedig bármeddig működtethető, igény szerint erősíthető vagy épp gyengíthető.

2019. július 29. Esti gyors-részlet (2019.07.29. Lampé Ágnes jegyzete)
01:57
00:00
Érdekes ez a ki kit gyűlöl világ, amiről Orbán Tusványoson beszélt. Azt mondta, liberális ellenfelei nem kritizálnak, nem vitatkoznak, hanem gyűlölnek. Hozzátette, hogy ez a régi kommunista taktika: vádold meg ellenfeled azzal, amit csinálsz, ezért majd simán lehet azt szajkózni, hogy Orbánék gyűlölik a liberálisokat. Pedig nem így van. Orbán szerint épp hogy a liberálisok gyűlölik őket, mert más világrendben gondolkodnak: miközben szerinte az a helyes, hogy a szabad államok saját útjukat járják, és kialakítják az együttműködésük rendjét, a másik világban birodalmi jellegű, nemzetek felett álló hatalom egyesíti az európai nemzeteket.

„Mi az embert nem utáljuk, és nem gyűlöljük, ezzel szemben ők gyűlölnek minket” – fogalmazott a miniszterelnök.

Gondolkoztam, tudnék-e bárkit is azért gyűlölni, mert másképp látja a világot. Nem hiszem. A mindennapok gondjai, oktatás, egészségügy, betegségek, családi problémák között önök gyűlölnék a szomszédot, a postást, a főnököt, a sógorukat vagy bárkit, csak mert liberális vagy illiberális világrendben szeretne élni? Az egész abszurd és röhejes felvetés.

Orbánékat épp azzal támadták, hogy kampányaikkal gyűlöletet, indulatot keltelenek. Erre reagálhatott most a miniszterelnök: nem mi gyűlölünk titeket, hanem ti gyűlöltök minket. Mint az óvodában, amikor két kisgyerek arról vitatkozik: ki a hülye, én vagy te? És mutogatnak egymásra. Közben lehet verekedni, kicseszni és belerúgni a másikba, utálkozni, vagdalkozni, rossz hangulatot kelteni. Ha te azt mondod, én vagyok a hülye, akkor én meg azt mondom, te vagy a hülye. Ez a világ pedig bármeddig működtethető, igény szerint erősíthető vagy épp gyengíthető. Közben, szintén igény szerint, lehet kampányolni, anyázni, ellenséget gyártani, gonoszságokat írni a másikról, tényleg megy ez látástól vakulásig. Csak épp a mi bőrünkre, és a végén még tényleg addig pörgünk benne, amíg végérvényesen megutáljuk egymást. Annak pedig nem lesz jó vége.

Lampé Ágnes jegyzete a 2019. július 29-i Esti gyorsban hangzott el - a fenti lejátszás gomb megnyomásával Ön is meghallgathatja.