„Klubrádió
Reggeli gyors

Fideszesek is tiltakoznak Orbán politikája ellen Erdélyben

24/07/2019 13:24

| Szerző: Klubrádió

Határon túli magyarok körében is komoly visszhangja volt a magyar kormány MTA elleni intézkedésének, erdélyi értelmiségiek is felemelték a szavukat a magyraországi tudományos élet átszervezése ellen, és ez hatással lehet az idei tusványosi tábor programjára is.

2019. július 24. Reggeli gyors-részlet/Interjú Parászka Borókával (2019.07.24.)
06:09
00:00
Nagyon sok a hiányzó értelmiségi név a 30. Bálványosi Bálványosi Nyári Szabadegyetem programjából, és kérdés, hogy azok közül, akiket feltüntettek a listán, ki az, aki végül elmegy – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró.

Az ódzkodás oka szerinte főleg a Magyar Tudományos Akadémia elleni kormányzati támadás. Amióta elkezdődött a vita a magyarországi tudományos élet átszervezéséről, sok Fidesz-közeli magyar értelmiségi is felemelte a szavát, azok is, akik ős tusványozók, és tiltakoztak az Orbán-kormány törekvései ellen.

Az erdélyi rendezvény igazi társadalmi tétje, az újságíró szerint, tehát nem az lesz, hogy mi hangzik el a nagyszínpadon – ahol Orbán Viktor miniszterelnök minden évben felszólal –, hanem hogy a szabadegyetemen szervezett beszélgetéseken mi nem hangzik el, ki nem lesz ott.

Parászka Boróka arról is beszélt, bár a Fidesz politikája ellen az elmúlt hónapokban Erdélyben is többen tiltakoztak, számtalan ember elmondta elítélő véleményét, de az ő hangjuk nem jutott el Magyarországra.

Szerinte ez annak tudható be, hogy a magyarországi ellenzéki sajtó igazából nem tud Erdély felé fordulni, észrevenni az ottani ellenállást, és nem csak az MTA ügyében, hanem az Erdélyben is jelenlévő korrupció vagy pénzmosás ügyében. Felszínes beszélgetések, közhelyek és álfelháborodás van, nagyjából ez a tájékoztatás, egy kis érdeklődés és valódi odafigyelés helyett – mondta az erdélyi újságíró.

Reggeli gyors/Interjú Parászka Borókával
2019. július 24., szerda 07.20
riporter: Rózsa Péter